unnamed_13.jpgIzložba se otvara u četvrtak, 13. prosinca u 19 sati, u Galeriji umjetnina (Ul. kralja Tomislava 15, Split). Instalacijom Hakiranje sustava Toni Meštrović intervenira u sam muzej na dvije razine. Prvenstveno hakira postojeći muzejski nadzorni sustav koristeći kamere i kontrolni monitor, otvarajući pritom tematiku pritajene kontrole i nadzora. S druge strane, hakiranje se odvija i na razini muzejskog sadržaja. Umjesto uobičajene izložbene situacije autor potpuno prazni i zamračuje izložbeni prostor, te sama publika postaje objektom izlaganja/nadzora.

Konkretan sadržaj izložbe gradi se interaktivno - pokretom i zvukom posjetitelja koji se u formi video i audio rada zatvorenog kruga projicira u sam prostor. Ovaj je rad je svojevrsna posveta početcima i eksperimentu medija video umjetnosti i instalacije, prvenstveno 1970-im godinama kada je uzbuđenje istraživanja tada novih medija rezultiralo nekim od prvih primjera videa zatvorenog kruga.

Toni Meštrović, rođen 1973. u Splitu, diplomirao je 1999. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln gdje istražuje u videu, zvuku i video/zvučnim instalacijama osobnu percepciju mora i otoka uz koji je odrastao. Svojim povratkom u Hrvatsku nastavlja svoje umjetničko istraživanje u kojem se tematski bavi kulturnim nasljeđem, identitetom, te tranzicijskim promjenama na prostoru Dalmacije.

Više o izložbi na www.galum.hr

Izložba je otvorena do 9.1.2019.