Foto: prtscFoto: prtscTrans Aid – Udruga za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba pokreće udružnu tužbu protiv Udruge GROZD – Glas roditelja za djecu, radi diskriminacije i uznemiravanja trans osoba. Udruga GROZD jedna je od pokretača građanske inicijative Istina o Istanbulskoj koja je počela djelovati u listopadu 2017., te je u svrhu promoviranja svojih stavova pokrenula internetsku stranicu pod nazivom "Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj konvenciji" i održala niz popratnih javnih događaja, čiji sadržaj potiče na diskriminaciju nad i mržnju prema trans osobama u Republici Hrvatskoj.

Nakon ratifikacije Istanbulske konvencije u Saboru sa 110 glasova za i 30 protiv, 13. travnja, Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj pokrenula Ovakvo djelovanje Inicijative predstavlja otvorenu diskriminaciju i uznemiravanje trans osoba u Hrvatskoj. Udruga GROZD je svojim postupanjem bez legitimnog cilja širila predrasude i mržnju prema trans osobama je i provođenje referenduma radi otkazivanja Konvencije, što jasno ukazuje na to da Građanska inicijativa želi otkazivanje Konvencije kako bi se otvorio put ka ukidanju Ustavom i zakonom zajamčenih prava trans osobama.

Ovakvo djelovanje Inicijative predstavlja otvorenu diskriminaciju i uznemiravanje trans osoba u Hrvatskoj. Udruga GROZD je svojim postupanjem bez legitimnog cilja širila predrasude i mržnju prema trans osobama i time poticala javnost da u usporedivim situacijama nejednako tretiraju trans osobe u odnosu na ostale građane Republike Hrvatske.

Objava navedenog sadržaja na internet stranici Građanske inicijative te aktivno djelovanje da sadržaj dopre do što većeg broja građana predstavlja nepoželjne radnje koje su povrijedile dostojanstvo trans osoba, uzrokovale im strah, kao i neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje u hrvatskom društvu. Stoga udruga Trans Aid traži pomoć suda i države kako bi zaštitila prava i dostojanstvo trans osoba u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi: diskriminacija, trans aid, grozd
<
Vezane vijesti