Foto: Transparency InternationalFoto: Transparency InternationalVećina nacionalnih nogometnih saveza nema statut, nema etički kodeks, nema javno dostupne financijske izvještaje i ne objavljuje godišnje izvještaje o ostvarenim aktivnostima, pokazuje istraživanje Transparency Internationala koje je uključilo 209 nacionalnih saveza i 6 regionalnih konfederacija poput UEFA-e.

Transparency international proveo je istraživanje o transparentnosti rada FIFA-e, Svjetske nogometne asocijacije koja danas broji 209 nacionalnih nogometnih saveza i 6 regionalnih konfederacija. Cilj je bio doznati koliko novca dobivaju nacionalni savezi od FIFA-e i kako se s tim novcem raspolaže tj. kako i na što ga troše nacionalni savezi.  Uz imena sponzora i donatora objavite informacije o iznosima koje tim kanalima prihodujete, ali i aktivnostima koje provodite. Tijela javne vlasti to su dužna osigurati

Od 2011. do 2014. godine FIFA je dodijelila sredstva  za razvoj nogometa i to: minimalno 2 milijuna američkih dolara svakom nacionalnom savezu i 103 milijuna svakoj konfederaciji. Samo 14 od 209 nacionalnih saveza diljem svijeta javno je objavilo minimalne informacije o aktivnostima, rashodima i vrijednostima u koje vjeruju (Danska, Island, Italija, Japan, Kanada, Litva, Mađarska, Norveška, Novi Zeland, Porugal, Republika Irska, Sjeverna Irska, Švedska i Velika Britanija).

FIFA pritom na svojim internet stranicama djelomično objavljuje izvješća o tome kako se troše razvojna sredstva, ali to isto ne zahtijeva od svojih nacionalnih saveza, iako dobiva takva izvješća - ali za internu upotrebu.

Istraživanje TI-a uključilo je javno dostupne podatke o godišnjim financijskim izvještajima, statutu organizacije, godišnjem izvještaju o provedenim aktivnostima i usvojenom etičkom kodeksu. Pokazalo se kako čak 21 posto nacionalnih saveza nema internet stranicu, njih 55 posto nema statut, 76 posto nema etički kodeks, 81 posto nema javno dostupne financijske izvještaje, a 85 posto ne objavljuje godišnje izvještaje o ostvarenim aktivnostima.

Transparency international preporučio je FIFA-i da kroz promjene svojih akata mora osigurati da preduvjeti za članstvo i financijsku pomoć moraju biti transparentno i javno objavljeni podaci, nadzor i kontrolu nad sredstvima na nacionalnim razinama, te javno dostupnu bazu podataka i neovisni nadzor nad upravljačkim i izvršnim tijelima nacionalnih saveza. Samo 14 od 209 nacionalnih saveza diljem svijeta javno je objavilo minimalne informacije o aktivnostima, rashodima i vrijednostima u koje vjeruju

"Ovom prilikom Transparency International Hrvatska apelira na vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza da zaštititi integritet i poštenje svih aktera uključenih i u hrvatski nogomet, te da već od danas osigura javnu dostupnost podataka o tome kako se troše sredstva primljena od FIFA-e, ali i više od toga. Uz imena sponzora i donatora objavite informacije o iznosima koje tim kanalima prihodujete, ali i aktivnostima koje zauzvrat provodite. Tijela javne vlasti dužna su osigurati zakonodavni okvir kako bi se postigla transparentnost, osigurao neovisni nadzor nad upravljačkim i izvršnim tijelima nacionalnih nogometnih saveza i kontrola", istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

<
Vezane vijesti