H-Alter
Foto: AYSFoto: AYSViše udruga i inicijativa predstavilo je danas ispred Ministarstva unutarnjih poslova Peti izvještaj o nezakonitim protjerivanjima i nasilju Republike Hrvatske. Kolektivna, nezakonita i nasilna policijska protjerivanja izbjeglica na granicama Hrvatske nastavljaju se bez obzira na uporna upozorenja brojnih međunarodnih i domaćih institucija i organizacija. Zbog najmanje deset tisuća dokumentiranih nezakonitih protjerivanja udruge pozivaju na odgovornost Ravnateljstvo policije, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena.

Zastupnici Europskog parlamenta jučer su oštro prozvali Vladu RH zbog nasilja prema izbjeglicama i pritiska na udruge koje štite njihova prava.

Na sjednici Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europski parlamentarci pitali su Europsku komisiju koje će korake poduzeti te jesu li već pokrenuli prekršajni postupak prema hrvatskim vlastima zbog nezakonitog protjerivanja sedam tisuća ljudi o kojima su zastupnici Europskog parlamenta bili obaviješteni. Od Vlade RH zatražili su hitni prestanak kolektivnog protjerivanja i omogućavanje pristupa azilu sukladno međunarodnom, europskom i nacionalnom pravu. Hrvatska se zbog takvog ponašanja našla na sramotnoj listi zemalja u kojima se ne poštuju temeljna ljudska prava, zajedno s Mađarskom i Italijom čiji su režimi postali paradigmatski primjeri nedopustivog ophođenja

Paralelno s tim zasjedanjem, trideset zastupnika Europskog parlamenta objavilo je otvoreno pismo Europskoj komisiji i Vladi Republike Hrvatske u kojem traže hitni prekid svih nezakonitih postupanja prema izbjeglicama, ali i prema udrugama, pravnicima i drugim braniteljima ljudskih prava izbjeglica i migranata.

Dodatno, zatražili su provjeru načina na koji su vlade Hrvatske, BiH te Srbije utrošile europski novac namijenjen zaštiti granica, ali i temeljnih ljudskih prava izbjeglica jer sumnjaju da je došlo do zlouporabe dodijeljenih sredstava.

Nastavljajući se na pitanja koja postavljaju europarlamentarci, kao i na nedavno objavljene izvještaje Amnesty Internationala, UNHCR-a, organizacije No Name Kitchen i drugih međunarodnih aktera koji prate stanje na hrvatskih državnim granicama, udruge Are You Syrious i Centar za mirovne studije te Inicijativa Dobrodošli predstavili su Peti izvještaj o nezakonitim protjerivanjima i nasilju Republike Hrvatske: Nezakonite prakse i sustavno kršenje ljudskih prava na granicama Europske unije.

Zbog najmanje deset tisuća dokumentiranih nezakonitih protjerivanja pozivaju na odgovornost Ravnateljstvo policije, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena te traže istragu i sankcioniranje pojedinačnih policijskih službenika koji su, usprkos postojećoj zakonskoj odredbi o mogućnosti odbijanja izvršenja nezakonite naredbe, svojim postupanjem prekoračili ovlasti i prekršili zakone.

Zahtijevaju sankcioniranje nalogodavaca i izvršitelja te hitan prekid nezakonitog postupanja prema izbjeglicama i volonterima. Hrvatska se zbog takvog ponašanja našla na sramotnoj listi zemalja u kojima se ne poštuju temeljna ljudska prava, zajedno s Mađarskom i Italijom čiji su režimi postali paradigmatski primjeri nedopustivog ophođenja prema izbjeglicama, migrantima i organizacijama civilnog društva. 

U izvještaju se nalaze neka od svjedočanstava koja su zadnjih mjeseci prikupljena na terenu, a koja iz prve ruke govore o premlaćivanju, ponižavanju, izgladnjivanju i seksualnom nasilju prema izbjeglicama i migrantima koji su zatečeni na području RH. Kako bi se ovaj problem sagledao u širem regionalnom kontekstu, na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen izvještaj sudjelovali su i aktivisti organizacije Italian Consortium of Solidarity te potvrdili kako se lančana protjerivanja događaju od Italije do Bosne i Hercegovine, preko Slovenije i Hrvatske.

Čitav izvještaj možete pročitati u ispod objavljenom PDF-u.

peti_izvjestaj_o_nezakonitim_protjerivanjima_i_nasilju_republike_hrvatske.pdf
Izmjenjeno: 03.04.2019. 12:47
Veličina datoteke: 1,47 MB

Ključne riječi: izbjeglice, solidarnost, nasilje, migracije
<
Vezane vijesti