Foto: T.O.Foto: T.O.Županijski sud u Osijeku potvrdio je presudu suda u Zagrebu po kojoj smo dužni isplatiti neimovinsku štetu tužiteljici Karolini Vidović Krišto, javlja Zagreb Pride i navodi kako presuda nastoji onemogućiti rad udruge te da će pred Ustavnim sudom tražiti zaštitu svojih prava.

Kako iz Zagreb Pridea navode, prema presudi moraju isplatiti Karolini Vidović Krišto iznos od 30 tisuća kuna, plus zatezne kamate i odvjetničke troškove uredu Zvonimir Hodak što u totalu iznosi 41019 kuna i to sve zbog teksta Izbori za Homofoba i Homofrenda 2013. godine, objavljenog na stranicama Zagreb Pridea.

Prema presudi Zagreb Pride je povrijedio dostojanstvo, čast i ugled Karoline Vidović Krišto, zbog teksta:" Ova bivša urednica emisije Slika Hrvatske na HRT-u uključila se u histeričnu antihomoseksualnu kampanju tako što je u eter nacionalne TV kuće pustila propagandni prilog Karolina Vidović Krišto je  svjesno, skrivajući se iza fasade novinarske profesije, ciljala poniziti dostojanstvo LGBTIQ građana.Pedofilija kao temelj spolnog odgoja. Pokazalo se da se zaista radi o propagandnoj i neobjektivnoj emisiji koja nema veze s novinarstvom već se zloupotrebljava za radikalni aktivizam. Naravno, dijelovi tog priloga su sadržavali snimke filma za koje HTV nije imao osigurana autorska prava. A znate kako već ide – tko krade, taj, valjda, i laže."  

Podsjećamo, upravo zbog prikazivanja tog priloga, emisiju Slika Hrvatske Programsko vijeće HRT-a skinulo je s programa Hrvatske televizije, a nekoliko mjeseci nakon, u lipnju 2013. godine, Zagreb Pride je Karolinu Vidović Krišto uvrstio na listu za izbor Homofoba/kinje godine.

"Kao što smo rekli/e i na ročištu, to ćemo sada ponoviti i javno: Zagreb Pride stoji iza svake svoje napisane riječi, iza svakog slova i zareza. U citiranom tekstu izrekle/i smo ono što uistinu mislimo. To je bio i jest naš vrijednosni sud koji nismo izrekle/i samo tako. S obzirom na to da iznosimo javnu kritiku postupanja sudske vlasti, imamo pravo javno obrazložiti svoje postupke koje je ta grana državne vlasti odlučila cenzurirati", navode iz Pridea te dodaju kako je svojim postupanjem Karolina Vidović Krišto svjesno, skrivajući se iza fasade novinarske profesije, ciljala poniziti dostojanstvo LGBTIQ građana te potaknuti javnost da o njima misli kako ne zaslužuju bolje od statusa građana drugog reda.

Ravnopravnost, a posebno jednakost u dostojanstvu, vrijednosti su koje Zagreb Pride zastupa od svog osnivanja, a s obzirom na to da se timZagreb Pride prema presudi mora isplatiti Karolini Vidović Krišto iznos od 30 tisuća kuna i to zbog teksta Izbori za Homofoba i Homofrenda 2013. godine. TV uratkom izravno gazi dostojanstvo LGBTIQ osoba, Zagreb Pride iskoristio je svoje temeljno ustavno pravo da svoje vrijednosno stajalište izrazi javno.

"Misija Zagreb Pridea je javno ukazivanje na homofobiju, bifobiju i transfobiju, a dužnost nam je reagirati kada je takvo djelovanje usmjereno protiv LGBTIQ osoba, protiv naše djece i naših obitelji, protiv LGBTIQ zajednice. Ova presuda nastoji onemogućiti rad udruge  i cenzurirati naš glas u borbi za ljudska prava LGBTIQ osoba – građana i građanki Republike Hrvatske", poručuju.

Zbog svih navedenih razloga, Zagreb Pride će pred Ustavnim sudom zatražiti zaštitu temeljnih prava svih LGBTIQ osoba, kao i svih onih koji vjeruju u jednakost i dostojanstvo svih hrvatskih građana i građanki.

<
Vezane vijesti