Foto: D.H.Foto: D.H.Stare kuće, javne kuhinje, kockarnice, deložacije, outlet samoposluge i jedan park.
Prvi televizor i jedan od prvih u Zagrebu stigao je početkom rujna 1956 (…) Ono što će teta Rada u godinama koje dolaze gledati i slušati na tom ekranu bilo je zapravo isto ono što je neprestano govorio njen suprug: uspjesi samoupravnog socijalizma i važnost borbe protiv fašizma. Upravo zato je možda čudno što je prvi program koji smo gledali na tom televizoru bio talijanski (…)
Zoran Ferić, Kalendar Maja

Bilo je to još u vrijeme kada su se susjedi iz kvarta okupljali u velikom broju kod onih sretnika koji su posjedovali fascinantnu stvarčicu – televizor. Na rijetkim radijima, koji su također postali predmeti zaslužni za kvartovska okupljanja slušali su se šlageri Vlahe Paljetka i Milana Šepeca.Vrtove i blatne, prašnjave uličice 30-ih godina prošlog stoljeća zamijenilo je radničko naselje daščara otvaranjem brojnih tvornica nakon Drugog svjetskog rata i konačno otvaranje kockarnica i privatiziranih firmi koje sačinjavaju vizuru kvarta u današnje vrijeme

Obiteljske kuće imale su vrtove s cvijećem, a nedostatak vodovoda mijenjale su pumpe u svakom dvorištu. "Kvart", riječ koja izaziva valove nostalgije i sjećanja u kojima ulice bez asfalta i blatnjave lokve vode nemaju negativno značenje. Upravo suprotno.

Jedan od živopisnijih, ali i svojom sudbinom nesretnijih kvartova Zagreba – Trešnjevka, mjesto je inspiracije beogradskog umjetničkog para Rene Rӓdle i Vladana Jeremića. Minuciozno istraživanje guste i raznolike trešnjevačke urbane strukture poslužilo je kao temelj za pet triptiha u crtežu i stihu, s motivima stare kuće, javne kuhinje, kockarnice, deložacije i outlet samoposluge.

Seriju crteža, svojevrsnih karikatura, koje kritiziraju privatizaciju, pomanjkanje zelenih površina te zamršena stambena pitanja moguće je posjetiti u parku Stara Trešnjevka.

Pet objekata s karikaturama i komičnim kritikama u stihu, vješto postavljenih na jedan od rijetkih preostalih zelenih prostora, u obliku klupica s grafikama instaliranim na pločama (čime se ne kvari infrastruktura parka) izvrsno su mjesto za druženje i socijalizaciju. Predmet istraživanja umjetničkih instalacija jest urbanizacija kvarta i svih problema koje ista nosi. A koji je način kritike bolji od dobre stare karikature, koja kritizira i zabavlja, upozorava i ismijava.Seriju crteža, svojevrsnih karikatura, koje kritiziraju privatizaciju, pomanjkanje zelenih površina te zamršena stambena pitanja moguće je posjetiti u parku Stara Trešnjevka

Vremena kada su se s livade iza Trešnjevačkog placa mogli vidjeti tornjevi katedrale, kada su ljetna kina bila apsolutni hit kvartovske mladeži, a uske uličice i vrtovi mjesta okupljanja susjeda, sada su stvar prošlosti. Trešnjevka je kroz povijest bila mjesto kontradikcije i suprotnosti.

Vrtove i blatne, prašnjave uličice 30-ih godina prošlog stoljeća zamijenilo je radničko naselje daščara otvaranjem brojnih tvornica nakon Drugog svjetskog rata i konačno otvaranje kockarnica i privatiziranih firmi koje sačinjavaju vizuru kvarta u današnje vrijeme.

Probleme prometne povezanosti kvarta s ostatkom grada (Trešnjevka je dugo čekala na trenutak da se autobusnom linijom spoji s centrom grada), nedostatka elektrike i blatnjavih ulica, zamijenila su zamršena stambena pitanja koja su vezana uz Taj atmosferičan, ali nesretan kvart zaslužio je bolju sudbinu na što asociraju i potiču komični natpisi u parkuvlasničke odnose nad zemljom još od prije sto godina, velikih privatiziranih firmi koje "napadaju" iza svakog ugla, a kontrast siromašan naspram bogat nikad nije bio uočljiviji i opipljiviji.

Taj atmosferičan, ali nesretan kvart zaslužio je bolju sudbinu na što asociraju i potiču komični natpisi u parku. Imate li dio popodneva viška, iskoristite sunčane dane i prošećite Starom Trešnjevkom.

Zastanite i pogledajte izložbu Trešnjevački motivi koja se može vidjeti do 16. srpnja, namjerno postavljenu usred zelene oaze kvarta i dostupnu svima, za razliku od mnogo tipičnijih galerijskih prostora.

<
Vezane vijesti