Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

Izložba fotografija na "Pedalafestu"/ Izložba

23.04.2012. Ideja Komentiraj Print
Ove godine, 7., 8. i 9. lipnja, u Zagrebu se održava Pedalafest u organizaciji Sindikata Biciklista i u suradnji s udrugom Kontraakcija. Program festivala će biti šarolik, a jedna od sastavnica je i izložba fotografija. Rok prijave fotografija je 28. svibnja.

vrijeme izložbe: 7., 8. i 9.lipnja 2012.
mjesto izlaganja: HDLU, Zagreb

tematske odrednice:

Nemoguće je ne zamijetiti činjenicu da se broj biciklista u Zagrebu drastično povećao.
Bicikl je postao alternativno rješenje prijevoza u gradu što zbog viskoih cijena prijevoza, ali i zbog stvaranje jednog novog načina mišljenja.

S biciklom stvorena je i jedna nova energija - energija koja je prožeta pokretom, stapanjem ulica, trgova, građevina s vozačima bicikala - kao i jedna nova perspektiva grada koja zahtijeva i prilagodbu postojećeg prostora. Cilj je uhvatiti upravo tu energiju, kao i ekspresiju lica biciklista koja pokazuje zadovoljstvo i ispunjenost, bez obzira na trenutno stanje biciklističke infrastrukture u gradu.

Prilagodba treba biti prostornog karaktera, ali i sociološkog. Grad treba prilagoditi zahtjevima vožnje na biciklu, no potrebno je usmjeriti pažnju javnosti na probleme s kojima se biciklisti susreću. Želimo ukazati na životopisnost ulica u prisutnosti biciklista te na jednu novu dimenziju sagledavanja prostora oko sebe koju nam predočuje upravo kretanje na vlastiti pogon.

tehničke odrednice:

Fotografije mogu biti crno - bijele ili u boji.
Fotografije tematiziraju kretanje u gradu, naglasak je na Zagrebu.
Kako se izložba razgledava vožnjom na biciklu, autor mora uzeti u obzir kretanje dok fotografira.
Fotografije trebaju biti snimljene u kretanju i moraju tematizirati kretanje, vozeći se biciklom.
Radovi će biti prezentirani u formi naljepnica i/ili cerada velikih dimenzija (+/- 137 x 300 cm).
Odabrani kadrovi/motivi ne trebaju biti "bistri", oštrina fotografije nije imperativ - tehnička nesavršenost je dio priče.
Uz poslanu fotografiju ili fotografije, molimo da napišete nekoliko rečenica kao legendu o radu (ona služi nama pri selekciji radova).

postav:

Iskoristit ćemo vanjski "prsten" džamije i ritam stupova koji će poslužiti kao okviri za fotografije.

Poanta je u kretanju. Izložba je namijenjena obilaženju koristeći bicikl kao način kretanja. No, kako se biciklisti susreću s problemima u kretanju, to želimo prenijeti i u postav. U onom trenutku kada je nužno sići s bicikla zbog neke prepreke, mijenja se visina postavljenog rada. Čime se rad prilagođava i pješaku - promatraču i biciklistu - promatraču. Radovi bi trebali biti osvijetljeni reflektorima čime se otvara prostor za "ulazak" promatrača u sliku svojom sjenom.

Radove šaljite na info@kontraakcija.hr.  

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

22.04.

Recikliraj, besplatna iOS aplikacija

Jeste li čuli za besplatnu iOS aplikaciju "Recikliraj"? Radi se o aplikaciji osmišljenoj da pruži potrebnu edukaciju o ispravnom zbrinjavanju otpada, da proširi ekološku osviještenost te potakne na odgovornost prema prirodi i na građanski aktivizam koji je sada i više nego važan.

18.04.

Energetska učinkovitost u kućanstvima/ Radionica

Radionica će se održati u utorak, 22. travnja 2014. godine s početkom u 17 sati u prostorima Sveučilišne knjižnice u Splitu (sjeverni toranj-prezentacijska dvorana), na adresi Ruđera Boškovića 31, Split.

18.04.

Dan planeta Zemlje-365 dana u godini!

Udruga "Zelena Istra" u utorak, 22. travnja, od 9 do 13 sati na tržnici u Puli organizirati mini akciju "Budimo zajedno aktivni u zaštiti okoliša 365 dana u godini!"

17.04.

Sajam "Dani sunca" i razmjena sjemenja u Zadru

Sajam "Dani sunca" i razmjena sjemenja održat će se u petak 18. travnja od 8 do 20 sati i subotu, 19. travnja od 8 do 15 sati na Narodnom trgu.

17.04.

"Dan Čistoće" u Zadru

"Dan Čistoće" održat će se u petak, 18. travnja od 8 do 13 sati na Narodnom trgu u Zadru.

17.04.

Orhideje vugrovečke okolice/ Predavanje

Predavanje je u utorak, 22. travnja u 18 i 30 sati u čitaonici Knjižnice Sesvete, Trg Dragutina Domjanića 6, a ulaz je slobodan.

17.04.

Natječaj za "Blankov" omnibus

Natječaj za izradu kratkometražnog igranog filma otvoren je do 15. svbnja 2014.

Superknjižara
Info most
Dokukino
Info most