Marinko Čulić 31.07.2014.

Kako razoružati "Oluju"

Marinko Čulić Ovo mučenje s obljetnicom "Oluje" koje se ponavlja iz godine u godinu trebalo bi prekinuti jednostavno tako da se proslava u Kninu - ukine. Ponajviše radi elementarnog duhovnog zdravlja Hrvatske i Srbije, proslave njezine obljetnice trebalo bi preseliti u Vukovar.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

Izložba fotografija na "Pedalafestu"/ Izložba

23.04.2012. Ideja Komentiraj Print
Ove godine, 7., 8. i 9. lipnja, u Zagrebu se održava Pedalafest u organizaciji Sindikata Biciklista i u suradnji s udrugom Kontraakcija. Program festivala će biti šarolik, a jedna od sastavnica je i izložba fotografija. Rok prijave fotografija je 28. svibnja.

vrijeme izložbe: 7., 8. i 9.lipnja 2012.
mjesto izlaganja: HDLU, Zagreb

tematske odrednice:

Nemoguće je ne zamijetiti činjenicu da se broj biciklista u Zagrebu drastično povećao.
Bicikl je postao alternativno rješenje prijevoza u gradu što zbog viskoih cijena prijevoza, ali i zbog stvaranje jednog novog načina mišljenja.

S biciklom stvorena je i jedna nova energija - energija koja je prožeta pokretom, stapanjem ulica, trgova, građevina s vozačima bicikala - kao i jedna nova perspektiva grada koja zahtijeva i prilagodbu postojećeg prostora. Cilj je uhvatiti upravo tu energiju, kao i ekspresiju lica biciklista koja pokazuje zadovoljstvo i ispunjenost, bez obzira na trenutno stanje biciklističke infrastrukture u gradu.

Prilagodba treba biti prostornog karaktera, ali i sociološkog. Grad treba prilagoditi zahtjevima vožnje na biciklu, no potrebno je usmjeriti pažnju javnosti na probleme s kojima se biciklisti susreću. Želimo ukazati na životopisnost ulica u prisutnosti biciklista te na jednu novu dimenziju sagledavanja prostora oko sebe koju nam predočuje upravo kretanje na vlastiti pogon.

tehničke odrednice:

Fotografije mogu biti crno - bijele ili u boji.
Fotografije tematiziraju kretanje u gradu, naglasak je na Zagrebu.
Kako se izložba razgledava vožnjom na biciklu, autor mora uzeti u obzir kretanje dok fotografira.
Fotografije trebaju biti snimljene u kretanju i moraju tematizirati kretanje, vozeći se biciklom.
Radovi će biti prezentirani u formi naljepnica i/ili cerada velikih dimenzija (+/- 137 x 300 cm).
Odabrani kadrovi/motivi ne trebaju biti "bistri", oštrina fotografije nije imperativ - tehnička nesavršenost je dio priče.
Uz poslanu fotografiju ili fotografije, molimo da napišete nekoliko rečenica kao legendu o radu (ona služi nama pri selekciji radova).

postav:

Iskoristit ćemo vanjski "prsten" džamije i ritam stupova koji će poslužiti kao okviri za fotografije.

Poanta je u kretanju. Izložba je namijenjena obilaženju koristeći bicikl kao način kretanja. No, kako se biciklisti susreću s problemima u kretanju, to želimo prenijeti i u postav. U onom trenutku kada je nužno sići s bicikla zbog neke prepreke, mijenja se visina postavljenog rada. Čime se rad prilagođava i pješaku - promatraču i biciklistu - promatraču. Radovi bi trebali biti osvijetljeni reflektorima čime se otvara prostor za "ulazak" promatrača u sliku svojom sjenom.

Radove šaljite na info@kontraakcija.hr.  

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

18.07.

Poziv fotografima za sudjelovanje na izložbi "Moja lijepa Trešnjevka"

Galerija "Modulor" objavljuje poziv fotografima za prijavu i sudjelovanje na izložbi radnog naslova "Moja lijepa Trešnjevka" koji je otvoren do 1. listopada 2014.

15.07.

Poziv kustosicama i kustosima za sudjelovanje u projektu "Intercity/Switchcity"

"Kunst Kraft Werk" (Leipzig) i "Pogon" (Zagreb) pozivaju kustosice i kustose da se prijave za sudjelovanje u projektu "Intercity/Switchcity". Prva faza projekta sastoji se od kustoske rezidencije u Zagrebu i Leipzigu u trajanju od jednog mjeseca. Rok za prijave je 1. rujan 2014.

15.07.

Radionica pisanja prijedloga projekata

Udruga "Zamisli" kroz Regionalni info-centar za mlade Zagreb uz financijsku podršku Grada Zagreba priprema ciklus radionica pisanja prijedloga projekata koji će se održati od 21. do 31. srpnja u Zagrebu.

14.07.

Zašto jabuka pada sa stabla?/ Kreativna radionica za djecu

Edukacija će se održati u subotu, 19. srpnja, od 15 do 17 sati, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosi, a prijave su otvorene do petka, 18. srpnja 2014.

14.07.

Filmski konkurs za Green fest 2014.

Autori i autorice kratkih i amaterskih filmova na temu životne sredine, sve do 26. rujna 2014. mogu prijaviti svoje radove za prikazivanje na petom Međunarodnom festivalu zelene kulture.

14.07.

Prijave na Antisalon 2014.

Antisalon je manifestacija nastala 2012. kao opozicija Salonu mladih, kao daleko otvoreniji, demokratičniji i transparentiji mlađi brat ovog poznatog programa HDLU-a. Rok za prijavu je 18. srpnja 2014.

14.07.

Dani sunca 2014./ Sajam zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira u Zadru

Udruga "Eko-Zadar" od 18. do 31. srpnja na zadarskoj rivi, odnosno, na predjelu od gata prema Morskim orguljama, organizira tradicionalni Sajam zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira "Dani sunca".

Superknjižara
Info most
Dokukino
Info most