Marinko Čulić 31.07.2014.

Kako razoružati "Oluju"

Marinko Čulić Ovo mučenje s obljetnicom "Oluje" koje se ponavlja iz godine u godinu trebalo bi prekinuti jednostavno tako da se proslava u Kninu - ukine. Ponajviše radi elementarnog duhovnog zdravlja Hrvatske i Srbije, proslave njezine obljetnice trebalo bi preseliti u Vukovar.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

UPSET – teatar i stigme

16.04.2012. Ideja Komentiraj Print
UPSET teatar organizira znanstveno istraživanje i dramske radionice na temu teatra i stigme, te poziva zainteresirane da se od 15. travnja do 18. svibnja prijave za sudjelovanje.
UPSET teatar organizira znanstveno istraživanje i dramske radionice na temu teatra i stigme, te poziva zainteresirane da se od 15. travnja do 18. svibnja prijave za sudjelovanje.

UPSET teatar jest interdisciplinarno akcijsko istraživanje koje cilja, pomoću kombinacije znanstvenog istraživanja i dramskih radionica, ne samo steći uvid u stanje predrasuda i diskriminacije, već i ponuditi znanstveno utemeljena rješenja svim akterima ovog društvenog problema - bili oni diskriminirane osobe, nediskriminirane ili pak dio zainteresirane javnosti, tj. publike.

Projekt će rezultirati kazališnim performansom - koji će, pod stručnim vodstvom, zajednički osmisliti diskriminirane i nediskriminirane osobe, te ga zatim izvesti publici u dvorani TNT - kao glasnikom ideja inkluzije, prihvaćanja, međusobnog poštovanja i suživota.

Znanstveni pristup se bazira na sociološkim i antropološkim pristupima Petera Bergera, Thomasa Luckmana, Ervinga Goffmana te Victora Turnera dok će se radom u radionicama steći glumačko i dramsko znanje prema pristupima Augusta Boala, Marca Lulyja, Michaela Chekhova i dr.

Projekt će se odviti u koracima:
15.4. - 15.5. - Preliminarno istraživanje zaprimanje prijava: istraživanje elektroničkom anketom o predrasudnim stavovima i diskriminacijskim praksama.
18.5. - 26.5. - Intervju s odabranim sudionicima radionica.
27.5. - Uvodna tribina i predstavljanje projekta.
28.5. - 3.6. - Dramsko-istraživačke radionice posvećene jednom od tipova stigmatizacije:
- Fizičke stigme: osobe stigmatizirane prema fizičkom invaliditetu
- Karakterne stigme: osobe stigmatizirane prema životnom stilu ili karakternim razlikama
- Plemenske stigme: osobe stigmatizirane zbog rasne, etničke ili religijske pripadnosti
8.6. - Kazališni performans - prezentiranje rada javnosti rad kroz zasebne performanse.
20.6. - Završna tribina otvorena za javnost.

Sudjelovati može 12 sudionika po radionici. Prijaviti se mogu sve osobe 15 godina i starije, bilo da su sami diskriminirani ili ih zanima gluma, kazalište ili rad s marginaliziranim osobama. Sudionici radionica će, uz pristup široj javnosti kroz performans, dobiti glumačka i dramska znanja te mogućnost jačanja samosvijesti i samopouzdanja. Svaku radionicu voditi će stručni tim sastavljen od sociologa, psihologa, dramskih djelatnika te glumaca. Radionice su zamišljene kao mjesto interakcije diskriminiranih i nediskriminiranih osoba.

Podrobnije informacije o teorijskom pristupu projekta možete pročitati u znanstvenom radu:
Stigma - teatar kao mjesto prevladavanja stigmatizacije

Više informacija o samom radu tijekom radionica i odgovore za sva ostala dodatna pitanja u vezi projekta možete dobiti na ivan.hromatko@gmail.com

Autor i voditelj projekta: Ivan Hromatko, doktorand sociologije
Organizator projekta: Veselko Leutar, dipl.soc.
Voditelji radionica: Goran Vrbanić, akademski glumac i Ivan Vidak Lala, dramaturg
Psiholog: MA psih. Dijana Frančešević, MA psih. Tomislav Miljak
Tehnička podrška: Haris Berbić

Više info ovdje.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

18.07.

Poziv fotografima za sudjelovanje na izložbi "Moja lijepa Trešnjevka"

Galerija "Modulor" objavljuje poziv fotografima za prijavu i sudjelovanje na izložbi radnog naslova "Moja lijepa Trešnjevka" koji je otvoren do 1. listopada 2014.

15.07.

Poziv kustosicama i kustosima za sudjelovanje u projektu "Intercity/Switchcity"

"Kunst Kraft Werk" (Leipzig) i "Pogon" (Zagreb) pozivaju kustosice i kustose da se prijave za sudjelovanje u projektu "Intercity/Switchcity". Prva faza projekta sastoji se od kustoske rezidencije u Zagrebu i Leipzigu u trajanju od jednog mjeseca. Rok za prijave je 1. rujan 2014.

15.07.

Radionica pisanja prijedloga projekata

Udruga "Zamisli" kroz Regionalni info-centar za mlade Zagreb uz financijsku podršku Grada Zagreba priprema ciklus radionica pisanja prijedloga projekata koji će se održati od 21. do 31. srpnja u Zagrebu.

14.07.

Zašto jabuka pada sa stabla?/ Kreativna radionica za djecu

Edukacija će se održati u subotu, 19. srpnja, od 15 do 17 sati, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosi, a prijave su otvorene do petka, 18. srpnja 2014.

14.07.

Filmski konkurs za Green fest 2014.

Autori i autorice kratkih i amaterskih filmova na temu životne sredine, sve do 26. rujna 2014. mogu prijaviti svoje radove za prikazivanje na petom Međunarodnom festivalu zelene kulture.

14.07.

Prijave na Antisalon 2014.

Antisalon je manifestacija nastala 2012. kao opozicija Salonu mladih, kao daleko otvoreniji, demokratičniji i transparentiji mlađi brat ovog poznatog programa HDLU-a. Rok za prijavu je 18. srpnja 2014.

14.07.

Dani sunca 2014./ Sajam zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira u Zadru

Udruga "Eko-Zadar" od 18. do 31. srpnja na zadarskoj rivi, odnosno, na predjelu od gata prema Morskim orguljama, organizira tradicionalni Sajam zdrave hrane, tradicijskih proizvoda i suvenira "Dani sunca".

Dokukino
Superknjižara
Info most
Info most