Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

UPSET – teatar i stigme

16.04.2012. Ideja Komentiraj Print
UPSET teatar organizira znanstveno istraživanje i dramske radionice na temu teatra i stigme, te poziva zainteresirane da se od 15. travnja do 18. svibnja prijave za sudjelovanje.
UPSET teatar organizira znanstveno istraživanje i dramske radionice na temu teatra i stigme, te poziva zainteresirane da se od 15. travnja do 18. svibnja prijave za sudjelovanje.

UPSET teatar jest interdisciplinarno akcijsko istraživanje koje cilja, pomoću kombinacije znanstvenog istraživanja i dramskih radionica, ne samo steći uvid u stanje predrasuda i diskriminacije, već i ponuditi znanstveno utemeljena rješenja svim akterima ovog društvenog problema - bili oni diskriminirane osobe, nediskriminirane ili pak dio zainteresirane javnosti, tj. publike.

Projekt će rezultirati kazališnim performansom - koji će, pod stručnim vodstvom, zajednički osmisliti diskriminirane i nediskriminirane osobe, te ga zatim izvesti publici u dvorani TNT - kao glasnikom ideja inkluzije, prihvaćanja, međusobnog poštovanja i suživota.

Znanstveni pristup se bazira na sociološkim i antropološkim pristupima Petera Bergera, Thomasa Luckmana, Ervinga Goffmana te Victora Turnera dok će se radom u radionicama steći glumačko i dramsko znanje prema pristupima Augusta Boala, Marca Lulyja, Michaela Chekhova i dr.

Projekt će se odviti u koracima:
15.4. - 15.5. - Preliminarno istraživanje zaprimanje prijava: istraživanje elektroničkom anketom o predrasudnim stavovima i diskriminacijskim praksama.
18.5. - 26.5. - Intervju s odabranim sudionicima radionica.
27.5. - Uvodna tribina i predstavljanje projekta.
28.5. - 3.6. - Dramsko-istraživačke radionice posvećene jednom od tipova stigmatizacije:
- Fizičke stigme: osobe stigmatizirane prema fizičkom invaliditetu
- Karakterne stigme: osobe stigmatizirane prema životnom stilu ili karakternim razlikama
- Plemenske stigme: osobe stigmatizirane zbog rasne, etničke ili religijske pripadnosti
8.6. - Kazališni performans - prezentiranje rada javnosti rad kroz zasebne performanse.
20.6. - Završna tribina otvorena za javnost.

Sudjelovati može 12 sudionika po radionici. Prijaviti se mogu sve osobe 15 godina i starije, bilo da su sami diskriminirani ili ih zanima gluma, kazalište ili rad s marginaliziranim osobama. Sudionici radionica će, uz pristup široj javnosti kroz performans, dobiti glumačka i dramska znanja te mogućnost jačanja samosvijesti i samopouzdanja. Svaku radionicu voditi će stručni tim sastavljen od sociologa, psihologa, dramskih djelatnika te glumaca. Radionice su zamišljene kao mjesto interakcije diskriminiranih i nediskriminiranih osoba.

Podrobnije informacije o teorijskom pristupu projekta možete pročitati u znanstvenom radu:
Stigma - teatar kao mjesto prevladavanja stigmatizacije

Više informacija o samom radu tijekom radionica i odgovore za sva ostala dodatna pitanja u vezi projekta možete dobiti na ivan.hromatko@gmail.com

Autor i voditelj projekta: Ivan Hromatko, doktorand sociologije
Organizator projekta: Veselko Leutar, dipl.soc.
Voditelji radionica: Goran Vrbanić, akademski glumac i Ivan Vidak Lala, dramaturg
Psiholog: MA psih. Dijana Frančešević, MA psih. Tomislav Miljak
Tehnička podrška: Haris Berbić

Više info ovdje.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

22.04.

Recikliraj, besplatna iOS aplikacija

Jeste li čuli za besplatnu iOS aplikaciju "Recikliraj"? Radi se o aplikaciji osmišljenoj da pruži potrebnu edukaciju o ispravnom zbrinjavanju otpada, da proširi ekološku osviještenost te potakne na odgovornost prema prirodi i na građanski aktivizam koji je sada i više nego važan.

18.04.

Energetska učinkovitost u kućanstvima/ Radionica

Radionica će se održati u utorak, 22. travnja 2014. godine s početkom u 17 sati u prostorima Sveučilišne knjižnice u Splitu (sjeverni toranj-prezentacijska dvorana), na adresi Ruđera Boškovića 31, Split.

18.04.

Dan planeta Zemlje-365 dana u godini!

Udruga "Zelena Istra" u utorak, 22. travnja, od 9 do 13 sati na tržnici u Puli organizirati mini akciju "Budimo zajedno aktivni u zaštiti okoliša 365 dana u godini!"

17.04.

Sajam "Dani sunca" i razmjena sjemenja u Zadru

Sajam "Dani sunca" i razmjena sjemenja održat će se u petak 18. travnja od 8 do 20 sati i subotu, 19. travnja od 8 do 15 sati na Narodnom trgu.

17.04.

"Dan Čistoće" u Zadru

"Dan Čistoće" održat će se u petak, 18. travnja od 8 do 13 sati na Narodnom trgu u Zadru.

17.04.

Orhideje vugrovečke okolice/ Predavanje

Predavanje je u utorak, 22. travnja u 18 i 30 sati u čitaonici Knjižnice Sesvete, Trg Dragutina Domjanića 6, a ulaz je slobodan.

17.04.

Natječaj za "Blankov" omnibus

Natječaj za izradu kratkometražnog igranog filma otvoren je do 15. svbnja 2014.

Info most
Superknjižara
Info most
Dokukino