Marina Kelava 15.04.2014.

Razmontiravanje željeznica

Marina Kelava Prošloga su tjedna ukinute ili reducirane brojne domaće željezničke linije koje povezuju sela u odumiranju s gradićima u odumiranju. Međutim, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić nije se tom prilikom posuo pepelom ni ponudio ostavku.

Što nas čeka

Safety Net

Trg Burze

Deutsche welle

UPSET – teatar i stigme

16.04.2012. Ideja Komentiraj Print
UPSET teatar organizira znanstveno istraživanje i dramske radionice na temu teatra i stigme, te poziva zainteresirane da se od 15. travnja do 18. svibnja prijave za sudjelovanje.
UPSET teatar organizira znanstveno istraživanje i dramske radionice na temu teatra i stigme, te poziva zainteresirane da se od 15. travnja do 18. svibnja prijave za sudjelovanje.

UPSET teatar jest interdisciplinarno akcijsko istraživanje koje cilja, pomoću kombinacije znanstvenog istraživanja i dramskih radionica, ne samo steći uvid u stanje predrasuda i diskriminacije, već i ponuditi znanstveno utemeljena rješenja svim akterima ovog društvenog problema - bili oni diskriminirane osobe, nediskriminirane ili pak dio zainteresirane javnosti, tj. publike.

Projekt će rezultirati kazališnim performansom - koji će, pod stručnim vodstvom, zajednički osmisliti diskriminirane i nediskriminirane osobe, te ga zatim izvesti publici u dvorani TNT - kao glasnikom ideja inkluzije, prihvaćanja, međusobnog poštovanja i suživota.

Znanstveni pristup se bazira na sociološkim i antropološkim pristupima Petera Bergera, Thomasa Luckmana, Ervinga Goffmana te Victora Turnera dok će se radom u radionicama steći glumačko i dramsko znanje prema pristupima Augusta Boala, Marca Lulyja, Michaela Chekhova i dr.

Projekt će se odviti u koracima:
15.4. - 15.5. - Preliminarno istraživanje zaprimanje prijava: istraživanje elektroničkom anketom o predrasudnim stavovima i diskriminacijskim praksama.
18.5. - 26.5. - Intervju s odabranim sudionicima radionica.
27.5. - Uvodna tribina i predstavljanje projekta.
28.5. - 3.6. - Dramsko-istraživačke radionice posvećene jednom od tipova stigmatizacije:
- Fizičke stigme: osobe stigmatizirane prema fizičkom invaliditetu
- Karakterne stigme: osobe stigmatizirane prema životnom stilu ili karakternim razlikama
- Plemenske stigme: osobe stigmatizirane zbog rasne, etničke ili religijske pripadnosti
8.6. - Kazališni performans - prezentiranje rada javnosti rad kroz zasebne performanse.
20.6. - Završna tribina otvorena za javnost.

Sudjelovati može 12 sudionika po radionici. Prijaviti se mogu sve osobe 15 godina i starije, bilo da su sami diskriminirani ili ih zanima gluma, kazalište ili rad s marginaliziranim osobama. Sudionici radionica će, uz pristup široj javnosti kroz performans, dobiti glumačka i dramska znanja te mogućnost jačanja samosvijesti i samopouzdanja. Svaku radionicu voditi će stručni tim sastavljen od sociologa, psihologa, dramskih djelatnika te glumaca. Radionice su zamišljene kao mjesto interakcije diskriminiranih i nediskriminiranih osoba.

Podrobnije informacije o teorijskom pristupu projekta možete pročitati u znanstvenom radu:
Stigma - teatar kao mjesto prevladavanja stigmatizacije

Više informacija o samom radu tijekom radionica i odgovore za sva ostala dodatna pitanja u vezi projekta možete dobiti na ivan.hromatko@gmail.com

Autor i voditelj projekta: Ivan Hromatko, doktorand sociologije
Organizator projekta: Veselko Leutar, dipl.soc.
Voditelji radionica: Goran Vrbanić, akademski glumac i Ivan Vidak Lala, dramaturg
Psiholog: MA psih. Dijana Frančešević, MA psih. Tomislav Miljak
Tehnička podrška: Haris Berbić

Više info ovdje.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

POSLJEDNJE VIJESTI IZ RUBRIKE

16.04.

Prijavite se na uvodnu radionicu 16 mm crno bijelog filma!

Radionica će se održati od srijede 23. do nedjelje, 27. travnja, od 11 do 16 sati, u zagrebačkom Studentskom centru, na adresi Savska cesta 25.

11.04.

Filmska radionica za djecu

"Bacači sjenki" pozivaju sve zainteresirane da se prijave na besplatnu filmsku radionicu FROOOM namjenjenu djeci u dobi od 9 do 12 godina. Radionica će se održati od 13. do 18. travnja u Splitu.

11.04.

Poziv na sudjelovanje u projektu "moJA inicijaTIva"

Kroz ovaj projekt, možeš steći znanje i početni novac za projekt socijalnog poduzetništva koji pridonosi poboljšanju stanja ljudskih prava na području Petrinje i Vukovara. Rok za prijavu je 22. travnja 2014.

10.04.

Oči širom otvorene/ Edukacija i sudjelovanje u projektu

Ukoliko ste mladi/e, nabrijani/e, kreativni/e i zanima vas rad na cjelokupnoj izradi kratkog filma, zanima vas i željeli/e biste više naučiti o nasilju u tinejdžerskim vezama i aktivno se uključiti u projekt, javite se CGI Poreč najkasnije do 22. travnja 2014.

10.04.

Radionica medijske pismenosti

Centar za poremećaje hranjenja BEA poziva studentice i studente na sudjelovanje u radionicama o medijskoj pismenosti, u sklopu programa prevencije poremećaja hranjenja "Tko je to u ogledalu?". Rok za prijavu je 30.travnja 2014.

10.04.

Mediji protiv demokracije? - Komercijalizacija interneta i kriza medija

Konferencija će biti održana od 24. do 26. travnja u prostoru "Goethe Instituta", Vukovarska 64 u Zagrebu

09.04.

Kastav Film Festival/ Crowdfunding kampanja & natječaj za filmove

"Kastav Film Festival" otvorio je natječaj za prijavu filmova, koji se primaju zaključno s 15. svibnjem. Festival se održava od 13. do 15. lipnja u Kastvu.

Superknjižara
Info most
Info most
Dokukino