Foto: A.K.Foto: A.K.Jutros je na Trgu bana Jelačića postavljen trojanski konj u znak prosvjeda zbog TTIP-a.

Trojanskog konja postavila je Zelena akcija u suradnji s Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), GONG-om i inicijativom Zaustavimo TTIP. Trojanski konj od rujna prošle godine obilazi europske gradove u sklopu turneje koju organizira mreža okolišnih udruga Friends of the Earth Europe. Osim toga, građani su pozvani da potpišu peticiju samoorganizirane Europske građanske inicijative (ECI) protiv TTIP-a i CETA-e, sličnog trgovinskog sporazuma s Kanadom.

"TTIP se predstavlja kao nešto što će imati pozitivnih učinaka na gospodarstvo te će nas izvući iz ekonomske krize, međutim on skriva mnoge opasnosti za naše zdravlje, okoliš, radnička prava pa i samu demokraciju te u tom smislu predstavlja modernog trojanskog konja. Da ti strahovi nisu neosnovani govori nam činjenica da se o njemu raspravlja iza zatvorenih vrata uz minimalno uključivanje javnosti, iako se radi o najvećem trgovinskom sporazumu“, upozorio je Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije.

Radovanović je naglasio kako je sam cilj sporazuma maksimalno uklanjanje svih barijera slobodnoj trgovini, što uključuje i necarinske barijere, a glavni mehanizam postizanja toga je upravo harmonizacija zakonodavstva što će najvjerojatnije dovesti do deregulacije i snižavanja standarda u nizu sektora. Dodao je kako su jedna od najkontroverznijih područja u pregovorima pitanja sigurnosti hrane i zaštita okoliša.TTIP se predstavlja kao nešto što će imati pozitivnih učinaka na gospodarstvo te će nas izvući iz ekonomske krize, međutim on skriva mnoge opasnosti za naše zdravlje, okoliš, radnička prava pa i samu demokraciju

"Razlog tomu su velike razlike u pristupu regulacije tih područja između američke i europske strane te bi harmonizacija regulative u tom području zapravo mogla rezultirati poništenjem svih pozitivnih pomaka koji su u Europi na tom području učinjeni u zadnjih dvadesetak godina. Najbolji primjer te fundamentalne razlike u pristupu je tzv. princip predostrožnosti koji se koristi u Europi i koji onemogućava trgovanje proizvodima oko čije sigurnosti ne postoji konsenzus u znanstvenim krugovima. Takva praksa u Americi ne postoji, već regulatorna tijela mogu djelovati tek u slučaju kada je dokazana šteta samoga proizvoda, a pri tom proizvod može mjesecima biti na tržištu“, istaknuo je Radovanović i naveo kako je to samo dio problematičnih područja uz GMO, ali i klimatske promjene. Zbog svega navedenog, Zelena akcija smatra ovaj sporazum štetnim i pridružuje se koaliciji od četiristotinjak europskih organizacija koje pozivaju na prekid pregovora o TTIP-u te odbijanja ratifikacije sličnog sporazuma s Kanadom.

Duje Prkut iz GONG-a upozorio je kako TTIP predstavlja manipulaciju demokracijom, ne samo u načinu vođenja pregovora, već i u samom sadržaju.

ISDS mehanizam omogućava pojedinim korporacijama da tuže državu ako procijene da je zakonski akt pojedine države doveo do smanjivanja njihove očekivane dobiti"Možemo samo s podsmjehom prihvatiti mišljenje Europske komisije kako su ovo najtransparentniji pregovori do sada. Omjer korporativnih lobista naspram zagovarača javnog interesa u procesima pregovora je bio devet naprama jedan, nacionalni parlamenti i europska javnost na kapaljku dobivaju informacije o sadržaju ovog sporazuma, a cijeli sporazum prijeti s opasnošću da strane, multinacionalne korporacije budu u povlaštenoj položaju i da se pri tom derogira čitav pravosudni sustav država članica EU", istaknuo je Prkut i naglasio kako je potrebna široka javna i stručna rasprava oko sporazuma te da pokretač rasprave treba biti Hrvatski sabor.

GONG je upravo zbog toga uputio poziv svim parlamentarnim strankama da se očituju o sadržaju TTIP-a i načinu vođenja pregovora, a zasada su to samo napravili ORaH i Hrvatski laburisti koji su izrazili protivljenje sporazumu zbog skrivenih rizika za radnička prava, javna dobra i vladavinu prava. Rok za očitovanja je 13. svibnja te će ona biti predstavljena 15. svibnja na javnoj raspravi koja će se održavati u sklopu Subversive festivala. Prkut navodi kako posebno zabrinjava nedostatak rasprave pogotovo jer je na europskoj razini već pokrenuta rasprava o alternativnim modelima, naročito oko ISDS mehanizma.

"Već sada je jasno da ISDS mehanizam nema pozitivne učinke na gospodarstvo i investicije koje se u ovom trenutku predstavljaju. Mnogi ne znaju da je devet zemalja, među kojima je i Hrvatska, potpisalo trgovinske sporazume sa SAD-om koje u sebi imaju ugrađen ISDS mehanizam. Pri tome je zanimljivo da je ukupan omjer investicija Amerike u EU, koji pokriva ovih devet zemalja, samo jedan posto svih američkih investicija, što govori da on ima vrlo slab ili nikakav učinak na privlačenje investicija", rekao je Prkut.

Marija Hanževački iz Nezavisnih hrvatskih sindikata istaknula je kako ISDS mehanizam omogućava pojedinim korporacijama da tuže državu Duje Prkut: "TTIP predstavlja manipulaciju demokracijom, ne samo u načinu vođenja pregovora, već i u samom sadržaju"ako procijene da je zakonski akt pojedine države doveo do smanjivanja njihove očekivane dobiti. "Riječ je o milijunskim tužbama o kojima odlučuju tri privatna odvjetnika te govorimo o ekskluzivnom pravnom sustavu koje mogu koristiti samo multinacionalne kompanije jer si ga mogu priuštiti", rekla je Hanževački.

Još jednom je upozorila na problematiku radničkih prava i obećanja o otvaranju novih radnih mjesta te je naglasila da je nepoznato kakva bi ta radna mjesta bila te kakvi bi bili uvjeti rada, kao i radnička prava. Istaknula kako europski i američki sindikati traže ratificiranje osam temeljnih konvencija Međunarodne organizacije rada unutar TTIP-a te je naglasila kako je Amerika ratificirala samo dva koja se odnose na zabranu prisilnog rada i dječjeg rada.

Dean Derežić iz inicijative Zaustavimo TTIP naveo je kako je na razini Europe prikupljeno gotovo dva milijuna potpisa, a u Hrvatskoj nešto više od četiri tisuća te je pozvao građane i građanke da potpišu peticiju. 

Svi zainteresirani građani i građanke koji dosada nisu potpisali peticiju, to mogu učiniti OVDJE.

Ključne riječi: zelena akcija, sindikati, TTIP, stop ttip
<
Vezane vijesti