Foto: www.ozgurmedya.orgFoto: www.ozgurmedya.orgDvjesto turskih akademika, pisaca i aktivista građanskih udruga uputili su 27. rujna apel u kojem pozivaju turski narod kao i međunarodne organizacije, posebno Ujedinjene narode, da zauzmu čvrstu poziciju u obrani Kobanea koji je pod vojnom opsadom ISIL-a.

Apel prenosimo u cijelosti:

Mi vjerujemo da združivanjem naših glasova u glasnoj osudi strahota koje je počinio ISIL (Islamic State of Iraq and Levant), ona postaje zahtjev za mir i demokraciju u našoj regiji. Činjenica da ISIL dobiva podršku nekih muslimana u regiji i izvan nje, ne daje legitimitet tom entitetu. Ustvari, za veliku većinu muslimana glavna briga bi trebala biti činjenica da ISIL koristi religijske vrijednosti i simbole u svojim barbarskim djelima.

ISIL se pojavio u okruženju društvenog i političkog kaosa u Iraku i Siriji i proširio svoju teritorijalnu kontrolu s tvrdnjom da će uspostaviti kalifatski red, ali pri tome nameće okrutni fundamentalizam i čini mnoštvo zločina protiv čovječnosti. Tu spada ubijanje Šiita, kršćana, Ezida i svih onih koji ne prihvaćaju podređenost njegovoj vlastitoj primitivnoj vjeri. ISIL-ova praksa uključuje silovanje žena i njihovu prodaju u roblje.

Kroz snažne borbe na Srednjem Istoku, sektaški i radikalni islam bio je toleriran, a povremeno čak i podržavan. ISIL je produkt tih političkih procesa. Protiv izražavanja sektaštva, diskriminacije i nasilja u ime neke religije ili sekte, sve je važnije uključiti i braniti norme određene poštovanjem mira i slobode za sve.

Napad ISILA na Kobane označio je raskrižje regionalnih kriza i domaćih sukoba u Turskoj.

Ne smijemo zaboraviti da su demokratski politički izgledi za budućnost koji promoviraju vrijednosti demokracije i slobode, jedina garancija za miran suživot različitih društava koja prakticiraju svoju vlastitu religiju. Ne bi smjeli previdjeti da političke kalkulacije Turske također imaju ulogu u razvoju ove monstruozne političke formacije stvorene prevlašću sila, posebno USA. Kada je turska vlada započinjala pregovore s opozicijom domaćih Kurda, nastojala je ugušiti politička postignuća sirijskih Kurda, u suradnji s reakcionarnim elementima sirijske opozicije. Napad ISILA na Kobane označio je raskrižje regionalnih kriza i domaćih sukoba u Turskoj. Turska vlada se nije mogla riješiti svoje političke odgovornosti osiguravajući humanitarnu pomoć za ljude Kobane-a koji su bježali od ISIL-a.

Vjerujemo da smo dužni suprotstaviti se ISIL-u u ime ljudskih vrijednosti mira i slobode kao i za zaštitu prava Kurda. Oni od nas koji žive u Turskoj osjećaju posebnu odgovornost da ustanu protiv gušenja Kurda i njihovog protjerivanja iz vlastitih domova, ravno preko naše granice. Sada, pozicija koju Turska vlada zauzima prema napadima na Kobane, čini posebno ozbiljnu prijetnju za mirno rješenje kurdskog problema u Turskoj.

Nedavno izvedena vojna operacija protiv ISIL-a ne bi trebala odvratiti našu pažnju i učiniti da zaboravimo važnost solidarnosti s ugroženim ljudima u regiji, a posebno Kurda iz Kobane-a. Ljudi Kobane-a trebaju našu podršku, a mi trebamo vrijednosti koje omogućavaju miran suživot različitih zajednica u Kobane-u.

Mi stoga pozivamo turski narod kao i međunarodne organizacije, posebno UN, da zauzmu čvršću poziciju u obrani Kobane-a.

Popis 200 potpisnika apela pročitajte ovdje.

Ključne riječi: Sirija, turska, kurdi
<
Vezane vijesti