Ilustracija: Netokracija.comIlustracija: Netokracija.comNakon što se društvena mreža oglušila na poziv da povuče tvitove koji govore o korupciji u državi, turski premijer Tayyip Erdoğan obećao je kako će "ukloniti" Twitter, nakon čega je servis ubrzo uistinu utihnuo u toj državi

Turska se pridružila Egiptu, Iranu, Pakistanu i Kini kao zemlja koja je u nekom trenutku zbog političkih peripetija blokirala Twitter. Nakon što se društvena mreža oglušila na poziv da povuče tvitove koji govore o korupciji u državi, turski premijer Tayyip Erdoğan obećao je kako će "ukloniti" Twitter, nakon čega je servis ubrzo uistinu utihnuo u državi, javlja Netokracija.com.

Na Twitteru i YouTubeu pojavio se sadržaj koji sadašnjeg ministra Tayyipa Erdoğana povezuje s korupcijskim skandalom, a poruke o tome postajale su sve češće kako se približavao dan izbora u Turskoj, 30. ožujka. Takva predizborna antikampanja nije dobro sjela Erdoğanu- u jednom od govora tijekom s kampanje, osvrnuo se na negativne komentare i optužbe na društvenim mrežama konstatirajući kako će ih "sve izbrisati", nakon čega je sudskim putem zatražio da se sporni sadržaj makne s Twittera.


Izvor: NetokracijaTwitter nije skinuo inkriminirajuće tvitove ni nakon četvrtog sudskog naloga, kako javlja Engadget, turski su tviteraši postepeno počeli gubiti pristup ovoj društvenoj mreži, ovisno o operateru kojeg koriste. Nije ovo začuđujuć potez za nekog tko je društvene medije već prije nazvao "najvećom prijetnjom čovječanstvu", a Twitter je, osim toga, i ranije pao žrtvom političkih previranja, u Egiptu, Kini, Pakistanu i drugdje. I Francuska se svojevremeno borila s ovim servisom i balansiranjem državnih zakona i slobode govora na mreži.

twitter-turska-netokracija.jpg twitter-turska-netokracija.jpg

O blokadi Twittera prvo se, naravno, saznalo upravo preko Twittera.

Ilhan Tanir, turski analitičar trenutačno situiran u Washingtonu komentirao je ovu blokadu: "Kao što smo već rekli, vrlo nas zabrinjava svaka indikacija da bi se društvene mreže mogle blokirati. Demokraciju ojačava pluralizam javnih mijenja, a  nezavisni i necenzurirani mediji temeljni su element demokratskih, otvorenih društava te su nužni za transparentnost  i odgovornost."

Twitterov je glasnogovornik izjavio kako se upravo bave tim problemom, a Twittterovi službeni računi @policy i @twitterTurkey javljaju o razvoju događaja i alternativnim načinima korištenja servisa, poput tvitanja putem SMS-a.

Ključne riječi: turska, twitter
<
Vezane vijesti