Foto: YIHRFoto: YIHRU svibnju ove godine Inicijativa mladih za ljudska prava je organizirala prikupljanje potpisa podrške osnivanju REKOM-a u Hrvatskoj, gdje je prikupljeno više od 5600 potpisa, dok je ukupno u regiji (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo) prikupljeno više od 50 tisuća potpisa podrške osnivanju. "Ovu bi brojku Vlada RH trebala shvatiti kao odgovornost i poziv da uloži dodatne napore u procese pomirenja, a prije svega da podrži osnivanje REKOM-a na sastanku koji će se u okviru Berlinskog procesa u srpnju održati u Trstu", ističu iz YIHR-a.

Od početka zagovaračkog procesa iz 2011. godine više od 600 tisuća građana iz svih postjugoslavenskih zemalja potpisalo je peticiju za osnivanje REKOM-a, od čega više od 25 tisuća iz Hrvatske.

Ovih 5600 potpisa prikupljenih u Hrvatskoj, jedinoj članici Europske unije u kojoj se kampanja provodila, u samo dva tjedna kampanje koja je provođena uglavnom samo u Zagrebu, predstavljaju znatnu podršku javnosti koja je prepoznala ideju o osnivanju REKOM-a kao bitnu za daljnje unapređivanje odnosa među zemljama zapadnog Balkana.

Ključne riječi: suočavanje s prošlošću, yihr, rekom
<
Vezane vijesti