Foto: Udruga DominoFoto: Udruga Domino"Unatoč vijestima po raznim medijima o znatnom povećanju potpore programima udruge Domino od strane Ministarstva kulture, zapravo je riječ o smanjenju od 120 tisuća kuna za programa Queer Zagreb i Perforacije", naveo je predsjednik udruge Domino Zvonimir Dobrović u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

Dobrović navodi kako je udruga Domino 2013. od Ministarstva kulture RH dobila trogodišnju potporu za svoje osnovne programe – Queer Zagreb te Festival Perforacije u skladu s tadašnjom strategijom financiranja da bi se olakšalo planiranje kulturnih programa.

Ministar Hasanbegović nije odjednom promijenio metode svog djelovanja, on i dalje radi na zatiranju medijskih sloboda, sustavnom oslabljivanju čitave nezavisne kulture i civilne scenePrema tim odlukama je Queer Zagreb bio dotiran sa 180 tisuća kuna, a Festival Perforacije sa 100 tisuća kuna u 2015. godini od strane Ministarstva kulture. Stoga je ovogodišnja dotacija od po 80 tisuća kuna i Queer Zagrebu i Perforacijama zapravo smanjenje od ukupno 120 tisuća kuna za oba programa.

Isto tako, potpora za Queer New York festival, koji je u posljednje četiri godine u SAD-u predstavio brojne domaće umjetnike, je skinut s programa javnih potreba Ministarstva kulture, unatoč uspjesima koje taj projekt ima u New Yorku i koji redovito prate vodeći američki mediji poput New York Timesa, New Yorkera, Huffington Posta i brojnih drugih.

Podsjećamo da je Festival Perforacije u 2015. godini dobio prestižnu nagradu EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) kao jedan od 12 najinovativnijih festivala u Europi među konkurencijom od 750 drugih festivala, a nagradu nam je, na svečanoj dodjeli u Parizu, dodijelio Karel Bartak, voditelj odjela Kreativne Europe pri Europskoj komisiji.Ovogodišnja je dotacija od po 80 tisuća kuna i Queer Zagrebu i Perforacijama zapravo smanjenje od ukupno 120 tisuća kuna za oba programa

Queer Zagreb djeluje kontinuirano od 2003. godine i predstavio je stotine domaćih i međunarodnih umjetnika da bi danas Queer Zagreb Sezona godišnje imala više od 50 javnih događanja ne samo u Zagrebu, već diljem Hrvatske.

Dakle, ministar Hasanbegović nije odjednom promijenio metode svog djelovanja, on i dalje radi na zatiranju medijskih sloboda, sustavnom oslabljivanju čitave nezavisne kulture i civilne scene, ne samo odlukama o dotacijama u okviru Ministarstva kulture, već i preko opstruiranja funkcioniranja Zaklade Kultura nova te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

U to ime, pozivam sve na treći dio performansa O lijepa, o draga, o slatka slobodo u okviru Queer Zagreb Sezone, koji će se održati 8. svibnja u 12 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

<
Vezane vijesti