Foto: WikimediaFoto: WikimediaUdruga Franak podnijela je danas Državnom odvjetništvu RH prekršajne prijave protiv osam najvećih hrvatskih banaka u stranome vlasništvu, zbog kršenja odredaba Zakona o potrošačkom kreditiranju. Zahtijevaju od Državnog odvjetništva da hitno i bez odgode pokrene sveobuhvatni prekršajni progon banaka zbog nezakonitog i samovoljnog određivanja kamatnih stopa u ugovorima o kreditu.

Prijavljene su banke koje su bile tužene u kolektivnom sudskom procesu zbog toga što niti jedna od tih banaka nije najkasnije do 1. travnja 2014. ugovorila s potrošačima dužnicima fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata.Poslovne banke u stranome vlasništvu već dulje od 10 godina manipuliraju kamatnim stopama, a država tome još uvijek nije stala na kraj

Radi se o svim vrstama kredita - EURO, kunskim i CHF kreditima. Za taj prekršaj nečinjenja, po zakonu je predviđena kazna od 80 tisuća do 200 tisuća kuna za banku po svakom pojedinačnom prekršaju te od 10 tisuća do 50 tisuća kuna za članove Uprava banaka koji su to bili na dan 1. travnja 2014. godine.

Udruga Franak novim aktivnostima usmjerenim prema DORH-u i prekršajnom progonu banaka želi dati svoj doprinos i pomoći državi da se odupre bankarskim ucjenama arbitražom i sudskim postupcima putem Europske komisije te im je želja značajno pomoći u smanjenju državnoga deficita.

"Uistinu žalosti činjenica da poslovne banke u stranome vlasništvu već dulje od 10 godina manipuliraju kamatnim stopama, a država tome još uvijek nije stala na kraj. Naglašavamo da banke manipuliraju kamatnim stopama u svim kreditima ugovorenim prije 1.1.2010. godine, bez obzira na valutu kredita", stoji u priopćenju udruge Franak.

Od DORH-a traže da obavi svoju zakonsku dužnost, istraži njihove tvrdnje i optuži banke na prekršajnim sudovima.

<
Vezane vijesti