Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaSvakodnevno suočene s užasnim posljedicama napuštanja pasa i mačaka, udruge za zaštitu životinja podržavaju primjenu zakonom propisane mjere obavezne trajne sterilizacije. Zbog dobre suradnje s veterinarima prilikom liječenja i kastracije životinja, neugodno su iznenađene nedavnom javnom objavom mišljenja čelništva Hrvatske veterinarske komore i Veterinarskog fakulteta, u kojoj se navodi kako se obavezna trajna sterilizacija treba propisati samo kao krajnja mjera. Pitaju ih - da usmjerimo lokalne zajednice da neželjene štence i muške životinje dovoze pred HVK i Veterinarski fakultet?

Naime, Komora i Fakultet u svojem mišljenju navode da se mogu načelno složiti "da je trajna sterilizacija/kastracija najučinkovitija mjera kontrole, odnosno sprečavanja nekontroliranog razmnožavanja pasa i mačaka te da bi zakonodavno propisivanje trajne sterilizacije/kastracije pasa i mačaka kao obvezne mjere pridonijelo ubrzavanju rješavanja aktualnog problema napuštenih pasa i mačaka."Rješenje problema koje stvaraju mnogobrojni pojedinci napuštanjem životinja nije financiranje gradnje novih skloništa i pretrpavanje skloništa, već smanjenje neželjene populacije pasa i mačaka trajnom sterilizacijom

Ipak, kontradiktorno zaključuju da propisivanje ove mjere nije stručno opravdano i da je trajna sterilizacija rizična za zdravlje životinja. Smatraju da se obavezna trajna sterilizacija treba propisati kao krajnja mjera samo u "iznimnim slučajevima, na ograničenim područjima na kojima problem nije moguće drukčije riješiti i nakon što su iscrpljene sve zakonom predviđene mogućnosti".

Udruge im na to odgovaraju da je zakonska mogućnost propisivanja obavezne trajne sterilizacije krajnja mjera koju je nužno primijeniti s obzirom na to da su iscrpljene sve druge mjere za zaustavljanje porasta broja napuštenih životinja. Navode da su udruge za zaštitu životinja i volonteri, koji godinama nose na svojim leđima teret zbrinjavanja napuštenih i neželjenih životinja odrađujući teškom mukom posao lokalnih zajednica i države, iscrpili do krajnjih granica "sve zakonom predviđene mogućnosti".

Također, iscrpljeni su i emocionalno i financijski promatrajući svaki dan brutalne prizore ozlijeđenih, ranjenih, ugušenih, utopljenih, izmučenih pasa i mačaka te ulažući goleme napore da se životinje koje je moguće spasiti izliječe i udome. Pitaju ih: "Da usmjerimo lokalne zajednice da neželjene štence i muške životinje dovoze pred Hrvatsku veterinarsku komoru i Veterinarski fakultet?"Stoga Mreža za zaštitu životinja poziva Komoru i Fakultet da revidiraju svoje mišljenje i da, zajedno s veterinarima, udrugama, općinama, gradovima i županijama, kao i s nadležnim ministarstvom koje se trudi omogućiti rješavanje problema na human i učinkovit način

Udruge ističu da je situacija zabrinjavajuća i da svi gradovi i općine trebaju iskoristiti zakonsku mogućnost da propisivanjem obavezne trajne sterilizacije smanje broj napuštenih životinja i troškove za njihovo zbrinjavanje.

Podsjećaju da je većinski stav struke upravo taj da veterinari u Hrvatskoj rutinski provode kastracije i promoviraju taj zahvat zbog njegovih dobrobiti. Rješenje problema koje stvaraju mnogobrojni pojedinci napuštanjem životinja nije financiranje gradnje novih skloništa i pretrpavanje skloništa, već smanjenje neželjene populacije pasa i mačaka trajnom sterilizacijom.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr može se pročitati stav dr. sc. Borisa Bakote, pravnika i profesora na Pravnom fakultetu u Osijeku, koji pojašnjava da iz odredaba Zakona o zaštiti životinja proizlazi da su općine i gradovi ovlašteni propisati obaveznu trajnu sterilizaciju za kućne ljubimce i za napuštene životinje.

Kaže da "vlasništvo nad kućnim ljubimcima također obavezuje vlasnike na postupanje sukladno zakonskim odredbama pa tako i sukladno propisu o kontroli razmnožavanja životinja o kojoj skrbe i o obaveznoj trajnoj sterilizaciji u lokalnim zajednicama koje su to propisale". Iz svega jasno proizlazi da je propisivanje obavezne trajne sterilizacije sukladno Zakonu te logično i poželjno.Udruge ističu da je situacija zabrinjavajuća i da svi gradovi i općine trebaju iskoristiti zakonsku mogućnost da propisivanjem obavezne trajne sterilizacije smanje broj napuštenih životinja i troškove za njihovo zbrinjavanje.

Udruge ne prihvaćaju mišljenje Komore i Fakulteta kao službeni stav veterinarske struke jer su im upravo veterinari saveznici i suradnici koji kastriraju pse i mačke i promiču kastraciju. Smatraju da je napravljena velika šteta ishitrenim mišljenjem koje je zapravo kopija napada uzgajivača pasa i mačaka na mjeru trajne sterilizacije, a motivirana je njihovim nastojanjem da izbjegnu zakonsku obavezu registracije svakog uzgoja pri Ministarstvu poljoprivrede.

Stoga Mreža za zaštitu životinja poziva Komoru i Fakultet da revidiraju svoje mišljenje i da, zajedno s veterinarima, udrugama, općinama, gradovima i županijama, kao i s nadležnim ministarstvom koje se trudi omogućiti rješavanje problema na human i učinkovit način, sudjeluju u rješavanju gorućih problema za zaštitu životinja ili da barem svojim mišljenjima ne odmažu već ionako alarmantnoj situaciji.

<
Vezane vijesti