Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaUdruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget pozivaju Ministarstvo da postupi po Zakonu i obustavi proces izmjena i dopuna postojećeg GUP-a Grada Zagreba.

"Pozdravljamo odluku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da još jednom uskrati suglasnost izmjenama i dopunama zagrebačkog GUPa. Ovakvom odlukom Ministarstva, potvrđuju se naše tvrdnje o malverzacijama koje gradonačelnik Bandić provodi kroz sustav planiranja Zagreba", priopćile su udruge Zelena akcija, Siget i Pravo na grad u priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

Sada je potpuno jasno da su izmjene i dopune GUP-a izrađene na način da se omogući pogodovanje  gradonačelnikovim novim prijateljima iz Dubaija te da im se mimo adekvatne procedure prepušta 110 hektara vrijednog zemljišta uz Savu. Upravo je ova najnovija malverzacija kruna Bandićeva načina rada koji je obilježen sumnjivim prenamjenama zemljišta i pogodovanjima te istovremenim zanemarivanjem interesa samih stanovnika Zagreba. Međutim, ističemo kako je, prema odredbama Zakona o prostornom uređenju, Ministarstvo dužno sada obustaviti cijeli proces i naložiti izradu potpuno novog GUP-a. Sukladno Zakonu, Ministarstvo može samo jednom uskratiti suglasnost te dati rok od 90 dana za ispravljanje pogrešaka. Podsjećamo, Ministarstvo je to već jednom napravilo početkom srpnja ove godine. Grad je kasnio s dostavljanjem nove verzije GUP-a te je Ministarstvo bilo dužno obustaviti njegovo donošenje. Davanjem još jedne mogućnosti Gradu Zagrebu da otkloni problematične dijelove GUP-a, Ministarstvo zapravo krši Zakon.

Udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget pozivaju Ministarstvo da postupi po Zakonu i obustavi proces izmjena i dopuna postojećeg GUP-a kako bi Zagreb mogao konačno ući u proces izrade novog i pravednijeg dokumenta koji bi trebao definirati razvojnu budućnost grada. Ovim putem podcrtavamo da su u posljednjih nekoliko godina brojne inicijative, stručne udruge, građani, građanke i udruge civilnog društva jasno pokazale da je vrijeme za GUP koji će nam omogućiti razvoj, zaštitu od klimatskih promjena i demokratizaciju upravljanja gradskim zemljištem, a ne pogodovanje investitorima i džepovima gradonačelnikovih prijatelja.

Ključne riječi: GUP Zagreb, zelena akcija
<
Vezane vijesti