Foto: PixabayFoto: PixabayOčekuje se da će se svjetsko stanovništvo povećati za 2 milijarde u sljedećih 30 godina, što bi dovelo do brojke od 9,7 milijardi u 2050. godini, prema novom izvješću UN-a. Također se očekuje da će do 2027. godine Indija preuzeti titulu najnaseljenije zemlje na svijetu, nadmašivši Kinu. U studiji Prospekti svjetske populacije zaključuje se da bi svjetska populacija mogla dosegnuti vrhunac oko kraja ovog stoljeća, na razini od gotovo 11 milijardi. Presudno je pitanje vezano za opstanak ljudske vrste pitanje klimatskih promjena, a migracije postaju ključna komponenta mijena stanovništa diljem svijeta.

Studija je usredotočena na demografske podatke u nastojanju da pruži sveobuhvatan pregled globalnih demografskih obrazaca, perspektiva i trendova na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini za 235 zemalja.Ovakav snažan porast stanovništva predstavlja dodatne izazove, a s posebnim se izazovom održivosti i preživljavanja stanovništvo Zemlje susreće već sada - i u studiji UN-a upozorava se kako je pitanje klimatskih promjena presudno pitanje našeg doba

Mnoge od najbrže rastućih populacija su u najsiromašnijim zemljama, gdje rast stanovništva donosi dodatne izazove u naporima za iskorjenjivanje siromaštva, postizanje veće jednakosti, borbu protiv gladi i pothranjenosti te jačanje pokrivenosti i kvalitete zdravstvenih i obrazovnih sustava.

U 2019., očekivano trajanje života pri rođenju u najmanje razvijenim zemljama zaostaje za 7,4 godine iza globalnog prosjeka, uglavnom zbog trajno visoke razine smrtnosti djece i majki, kao i nasilja i ratova. Migracije su u brojnim zemljama postale glavna komponenta promjena stanovništva, a potaknute su sve intenzivnije, i to siromaštvom, ratovima i klimatskim promjenama.

Zajedno s Indijom, Pakistanom, Nigerijom, Etiopijom, Indonezijom, Tanzanijom, Sjedinjenim Državama i Demokratskom Republikom Kongo, očekuje se da će rast broja stanovnika u Egiptu predstavljati više od polovice predviđenog rasta globalnog stanovništva između 2019. i 2050. godine. Također se očekuje da će do 2027. godine Indija preuzeti titulu najnaseljenije zemlje na svijetu, nadmašivši Kinu.

Ovakav snažan porast stanovništva predstavlja dodatne izazove, a s posebnim se izazovom održivosti i preživljavanja stanovništvo Zemlje susreće već sada - i u studiji UN-a upozorava se kako je pitanje klimatskih promjena presudno pitanje našeg doba.

<
Vezane vijesti