PrtscrPrtscrU povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve transfobičnog nasilja organizira se okrugli stol "Unaprjeđenje pravnog položaja trans i rodno nenormativnih osoba u Republici Hrvatskoj", koji će se održati u četvrtak, 20. studenog u 11 sati u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, Ljudevita Gaja 1.

Trans i rodno nenormativne osobe jedna su od najviše marginaliziranih društvenih skupina diljem svijeta pa tako i u Republici Hrvatskoj. Među najčešćim su žrtvama diskriminacije i zločina iz mržnje, okolina ih ne razumije i ne prihvaća te nailaze na mnogobrojne prepreke i diskriminaciju u obrazovanju, području rada i zapošljavanja, zdravstvu kao i na vrlo ograničenu mogućnost zakonskog priznavanja rodnog identiteta. Ipak, u zadnjih nekoliko godina su vidljivi pomaci, posebice kada je u pitanju vidljivost trans osoba i angažman sve većeg broja stručnjaka/inja iz područja prava, mentalnog zdravlja i medicine.

U povodu Međunarodnog dana žrtava transfobičnog nasilja organizacija Trans Aid – Udruga za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba i Ženska soba – Centar za seksualna prava organiziraju stoga okrugli stol na kojem će biti adresirane teme vezane uz trenutni pravni položaj trans i rodno nenormativnih osoba u Republici Hrvatskoj. Tom će prilikom i biti predstavljeni rezultati prvog istraživanja "Položaj trans i rodno nenormativnih osoba u Hrvatskoj" te uz to i preporuke za unaprjeđenje zakonodavstva u području rodnog identiteta i rodnog izražavanja.

Na okruglom stolu će govoriti:

- pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dipl. iur.

- predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin

- Jelena Poštić, Ženska soba

- Marko Jurčić, Zagreb Pride, "Diskriminacija i zločin iz mržnje protiv trans i rodno nenormativnih osoba"

- Arian Kajtezović, Trans AID, "Pravo na rodni identitet i unaprjeđenje pravnog položaja trans i rodno nenormativnih osoba"

Okrugli stol financijski podržavaju Europska unija, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Grad Zagreb.