Foto: FAH<p class="MsoNormal" style="margin-top:15.0pt;margin-right:0cm;margin-bottom:
7.5pt;margin-left:0cm;mso-outline-level:1;background:white"><span lang="HR" style="font-size:18.0pt;font-family:"Trebuchet MS",sans-serif;mso-fareast-font-family:
"Times New Roman";color:#4B4B4B;mso-font-kerning:18.0pt;mso-ansi-language:HR;
mso-fareast-language:EN-GB"><o:p></o:p></span></p>Foto: FAH

Korištenje djece bombaša samoubojica od strane Boko Harama povećalo se kroz prošlu godinu dana i sada jedan od pet samoubilačkih napada izvode djeca, priopćio je UNICEF.

S četvero djece iskorištene za bombaške napade u 2014. godini, broj je u idućoj godini porastao na 44, ističe UNICEF koji je prikupio podatke iz Nigerije, Kameruna, Čada i Nigera, gdje djeluje Boko Haram.Od siječnja 2014. na krajnjem sjeveru Kameruna gdje Boko Haram redovito napada, zabilježen je najveći broj bombaških napada koje izvode djeca (21), zatim u Nigeriji (17) i u Čadu (2)

Više od 75 posto djece bombaša su djevojčice, navodi UNICEF u izvješću objavljenom gotovo točno dvije godine otkako je Boko Haram oteo 276 učenica u Chiboku, na sjeveroistoku Nigerije, što je potaknulo osude diljem svijeta.

"Da budemo jasni: ta djeca su žrtve, a ne počinitelji", rekao je Manuel Fontaine, direktor UNICEF-a za zapadnu i srednju Afriku. "Prisiljavanje djece na ubijanje jedan je od najstrašnijih oblika nasilja u Nigeriji i u susjednim zemljama", dodao je Fontaine.

S četvero djece iskorištene za bombaške napade u 2014. godini, broj je u idućoj godini porastao na 44Od siječnja 2014. na krajnjem sjeveru Kameruna gdje Boko Haram redovito napada, zabilježen je najveći broj bombaških napada koje izvode djeca (21), zatim u Nigeriji (17) i u Čadu (2). UNICEF ističe kako ta pojava stvara ozračje straha i sumnje s razornim posljedicama za djecu, napose onu koju je ta skupina držala u zarobljeništvu i pustila, a sada ih njihove zajednice smatraju mogućom prijetnjom. Ujedno, djeca rođena u prisilnim brakovima i iz silovanja, nailaze na osudu i diskriminaciju u svojim selima i u izbjegličkim kampovima.

Nigerijska islamistička skupina koja je zadnjih mjeseci pretrpjela znatne gubitke u vojnim ofenzivama na tom području, sve češće organizira napade bombaša samoubojica za koje redovito koristi žene i djevojčice. Lani su se takvi napadi proširili u susjedne zemlje, napose u Kamerun. Prema podatcima UNICEF-a, u Nigeriji se dogodilo 89 bombaških napada, u Kamerunu 39, u Čadu 16 i u Nigeru 7.

Ključne riječi: UNICEF, djeca, Nigerija
<
Vezane vijesti