UPSET teatar organizira znanstveno istraživanje i dramske radionice na temu teatra i stigme, te poziva zainteresirane da se od 15. travnja do 18. svibnja prijave za sudjelovanje.

UPSET teatar organizira znanstveno istraživanje i dramske radionice na temu teatra i stigme, te poziva zainteresirane da se od 15. travnja do 18. svibnja prijave za sudjelovanje.

UPSET teatar jest interdisciplinarno akcijsko istraživanje koje cilja, pomoću kombinacije znanstvenog istraživanja i dramskih radionica, ne samo steći uvid u stanje predrasuda i diskriminacije, već i ponuditi znanstveno utemeljena rješenja svim akterima ovog društvenog problema - bili oni diskriminirane osobe, nediskriminirane ili pak dio zainteresirane javnosti, tj. publike.

Projekt će rezultirati kazališnim performansom - koji će, pod stručnim vodstvom, zajednički osmisliti diskriminirane i nediskriminirane osobe, te ga zatim izvesti publici u dvorani TNT - kao glasnikom ideja inkluzije, prihvaćanja, međusobnog poštovanja i suživota.

Znanstveni pristup se bazira na sociološkim i antropološkim pristupima Petera Bergera, Thomasa Luckmana, Ervinga Goffmana te Victora Turnera dok će se radom u radionicama steći glumačko i dramsko znanje prema pristupima Augusta Boala, Marca Lulyja, Michaela Chekhova i dr.

Projekt će se odviti u koracima:
15.4. - 15.5. - Preliminarno istraživanje zaprimanje prijava: istraživanje elektroničkom anketom o predrasudnim stavovima i diskriminacijskim praksama.
18.5. - 26.5. - Intervju s odabranim sudionicima radionica.
27.5. - Uvodna tribina i predstavljanje projekta.
28.5. - 3.6. - Dramsko-istraživačke radionice posvećene jednom od tipova stigmatizacije:
- Fizičke stigme: osobe stigmatizirane prema fizičkom invaliditetu
- Karakterne stigme: osobe stigmatizirane prema životnom stilu ili karakternim razlikama
- Plemenske stigme: osobe stigmatizirane zbog rasne, etničke ili religijske pripadnosti
8.6. - Kazališni performans - prezentiranje rada javnosti rad kroz zasebne performanse.
20.6. - Završna tribina otvorena za javnost.

Sudjelovati može 12 sudionika po radionici. Prijaviti se mogu sve osobe 15 godina i starije, bilo da su sami diskriminirani ili ih zanima gluma, kazalište ili rad s marginaliziranim osobama. Sudionici radionica će, uz pristup široj javnosti kroz performans, dobiti glumačka i dramska znanja te mogućnost jačanja samosvijesti i samopouzdanja. Svaku radionicu voditi će stručni tim sastavljen od sociologa, psihologa, dramskih djelatnika te glumaca. Radionice su zamišljene kao mjesto interakcije diskriminiranih i nediskriminiranih osoba.

Podrobnije informacije o teorijskom pristupu projekta možete pročitati u znanstvenom radu:
Stigma - teatar kao mjesto prevladavanja stigmatizacije

Više informacija o samom radu tijekom radionica i odgovore za sva ostala dodatna pitanja u vezi projekta možete dobiti na ivan.hromatko@gmail.com

Autor i voditelj projekta: Ivan Hromatko, doktorand sociologije
Organizator projekta: Veselko Leutar, dipl.soc.
Voditelji radionica: Goran Vrbanić, akademski glumac i Ivan Vidak Lala, dramaturg
Psiholog: MA psih. Dijana Frančešević, MA psih. Tomislav Miljak
Tehnička podrška: Haris Berbić

Više info ovdje.