svicarski_franak_wikipedia_copy78388.jpgUdruga Franak poziva sve dužnike, bez obzira na valutnu klauzulu, s kojima banke nisu ugovorile fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata, da podnesu optužni prijedlog protiv banke na prekršajnom sudu, i to na temelju članka 26. stavka 1. podstavka 28. Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Nakon niza nepravomoćnih presuda kojima su prekršajni sudovi banke i njihove odgovorne osobe kaznili novčanim kaznama od 80 do 100 tisuća kuna po svakom pojedinačnom ugovoru, odnosno predsjednike uprava od 10  do 12 tisuća kuna, zbog toga što s korisnicima kredita nisu ugovorili fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata, nego su sve to samovoljno, jednostrano i pogrešno odredili, banke su se žalile na te presude Visokom prekršajnom sudu.

Udruga poziva institucije te državno odvjetništvo na pokretanje sveobuhvatnih prekršajnih postupaka protiv poslovnih banaka zbog nezakonitog poslovanja i nanošenja štete hrvatskim građanimaVisoki prekršajni sud zbog toga je zatražio od Ustavnoga suda ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi ZPK-a, čime se htio osigurati od potencijalnih zahtjeva za ocjenu ustavnosti nakon pravomoćnih presuda. Ustavni sud RH odlučio je kako nije potrebno ocjenjivati ustavnost tih odredbi, pošto su sve odredbe zakona u potpunosti u skladu s Ustavom RH, dok je samo kao točno vrijeme počinjenja prekršaja za koje su banke osuđene, odredio razdoblje nakon 1.travnja 2014.

Budući da je evidentno da banke nisu niti do 1. travnja 2014. ugovorile fiksni dio kamate s preko 100 tisuća dužnika u potrošačkim kreditima, bez obzira na valutu, dakle, i u euro, i u kunskim, i u CHF kreditima, sada se širom otvaraju vrata za prekršajno gonjenje banaka na temelju kojeg bi banke trebale uplatiti najmanje 8 milijardi kuna prekršajnih kazni u državni proračun te predsjednici Uprava banaka potencijalnih milijardu kuna kazni.

Udruga Franak poziva sve dužnike, bez obzira na valutnu klauzulu, s kojima banke nisu ugovorile fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjena kamata, da podnesu optužni prijedlog protiv banke na prekršajnom sudu i to na temelju članka 26. stavka 1. podstavka 28. Zakona o potrošačkom kreditiranju. Predložak za optužni prijedlog možete pronaći OVDJE.

Udruga poziva institucije te državno odvjetništvo na pokretanje sveobuhvatnih prekršajnih postupaka protiv poslovnih banaka zbog nezakonitog poslovanja i nanošenja štete hrvatskim građanima, a Vladu RH i Hrvatski sabor pozivaju da pokrenu postupak propisivanja poreza na aktivu banaka i tako si stvore podlogu za odgovor na bankarske ucjene arbitražom.

<
Vezane vijesti