Screenshot:  Al JazeeraScreenshot: Al JazeeraNovinar "Al Jazeere" je proveo u egipatskom zatvoru 269 dana, a u štrajk glađu je stupio prije 110 dana, zbog čega je izgubio trećinu tjelesne težine

Zatvoreni novinar Al Jazeere Abdullah Al-Shami dobio je rezultate testova krvi iz privatne laboratorije, koji pokazuju da je njegovo zdravstveno stanje narušeno. Uzorci krvi uzeti 8. maja pokazuju da novinar Al Jazeere Arabic boluje od akutne anemije, smanjenja crvenih krvnih zrnaca i disfunkcije bubrega, što ozbiljno prijeti njegovom životu.

Al Shami je proveo u egipatskom zatvoru 269 dana, a u štrajk glađu je stupio prije 110 dana, zbog čega je izgubio trećinu tjelesne težine. "Ustanovljen je poremećaj funkcije jetre i bubrega", kazao je Al Jazeeri doktor Mohammed Ussama Al Homsi, dodajući da bi to moglo prouzročiti velike probleme za njega.

"To znači da su njegovi organi u opasnosti", dodao je.

Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed, koji rade "Al Jazeeru English", lažno su optuženi da su davali medijski prostor pokretu Muslimanska braća, koji su egipatske vlasti uvrstile na listu terorističkih organizacija

Homsi je pregledao rezultate testa uređenog 8. maja i rekao da je stanje Al-Shamija opasno po život te da bi zatvoreni novinar mogao "umrijeti u roku od nekoliko dana". On je dodao da njegov štrajk glađu ruši sve rekorde i da se odmah treba prekinuti. "On bi trebao biti prebačen na odjeljenje intenzivne njege", rekao je Homsi. "Brinem se kakvo bi njegovo stanje sada moglo biti."

Al-Shami je poslao pismo iz zatvora 6. maja, u kojem je spomenuo da su ga čuvari pokušali uvjeriti da počne jesti. "Stražar mi je prijateljskim tonom govorio koliko je značajno da brinem o svom zdravlju te da će moj slučaj predočiti tužitelju, ukoliko to do već nije urađeno", napisao je Al-Shami. Egipatske vlasti u zatvoru Tora drže još trojicu novinara Al Jazeere već 133 dana.

Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed, koji rade Al Jazeeru English, lažno su optuženi da su davali medijski prostor pokretu Muslimanska braća, koji su egipatske vlasti uvrstile na listu terorističkih organizacija. Novinari koji izvještavaju sa Al-Shamijevog saslušanja 3. maja su snimili da je rekao kako nije bio kod ljekara ili advokata od kada je zatvoren. Egipatski sud je na tom ročištu Al-Shamiju produžio pritvor za još 45 dana. Sudija je odgodio suđenje Mohamedu Fahmyju, Peteru Gresteu i Baheru Mohamedu do 15. maja.

Al Jazeera izričito odbacuje optužbe i traži oslobađanje svog osoblja.

Ključne riječi: sloboda medija
<
Vezane vijesti