Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije danas su gradilište u Varšavskoj okružili lancima i oblijepili natpisima "nelegalno gradilište" kako bi ukazali na činjenicu da je trenutno izvođenje radova daleko od zakonitosti te da ih hitno treba zaustaviti.

Radovi u Varšavskoj se nesmetano odvijaju unatoč tome što je dozvola za zauzimanje javne površine za gradnju rampe istekla još 15. rujna i iako žalbeni postupak na novo rješenje još uvijek nije završen.

Odvjetnica nekolicine stanara Varšavske Radmila Bonifačić istaknula je kako je Grad Zagreb početkom rujna izdao privremeno rješenje, odnosno produljio postojeće da bi se radovi mogli nastaviti. No, kako  dio stanara nije dobio novo rješenje, još uvijek ne mogu ni podnijeti žalbe nadležnom ministarstvu. "Komunalne inspekcije imaju sve uvjete da zatvore ovo gradilište i izmjeste zaštitnu ogradu i mehanizacije budući da je jasno da je ova javno prometna površina zauzeta protivno dozvolama. Stanari Varšavske su već mjesecima ograničeni u svojim slobodama i to nauštrb privatnog kapitala koji treba imati svoje granice", rekla je odvjetnica.

Na rad inspekcija osvrnuo se i predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević koji je istaknuo kako one unatoč upozorenjima i dalje ne reagiraju i prave se lude.

 "Već neko vrijeme se kopa van gradilišta i to pod izlikom intervencija, koje se dozvoljavaju u slučaju ekstremnih situacija, poput puknuća cijevi. A to u Varšavskoj nije slučaj", objasnio je Teodor Celakoski iz Prava na grad.  Prekoračenje dozvoljenih gabarita gradilišta dokazao je izmjerivši udaljenost gradilišta od najbližeg objekta.

"Danas smo svjedoci činjenice da rampu u Varšavskoj zapravo nije moguće iskopati ni sagraditi po takvim rješenjima. Ovaj slučaj pokazuje da prvotna rješenja, koja nisu imala ispunjene uvjete za prolazak interventnih vozila i pješake, su zapravo izdana reda radi i da ih se od početka namjeravalo kršiti", poručio je Celakoski.  

Aktivisti su se obrušili i na premijerku Jadranku Kosor, koja je prije dva dana izjavila, da je Varšavska pravi primjer kako lokalna uprava treba pomagati investitoru.

"Mi nismo otišli iz Zagreba kao što bi neki mediji htjeli pokazati. U Varšavskoj stvar još nije ni približno gotova. Pozivamo građane na spremnost da se odazovu na naš poziv za zatrpavanje ove rupe. A kako radovi napreduju vrlo sporo, prvo ćemo se morati načekati da se ta rupa uopće iskopa", poručio je Celakoski.

Unatoč mirnoj akciji, u Varšavskoj se pojavilo i nekoliko policajaca, a kraj gradilišta je u to vrijeme prošao i Robertino Vučković, komunalani redar zadužen za područje donjega Grada. Upravo je on taj koji bi trebao zaustaviti radove u Varšavskoj, no danas se ipak samo prošetao s aktovkom u ruci. Na primjedbu Celakovskog, koji mu je rekao da je u njihovom slučaju, aludirajući na slučaj trojanskog konja, bio puno ažurniji, Vučković je poručio kako ne zna da su ikakve žalbe upućene. Kad mu ih je odvjetnica Bonifačić turnila pred nos, Vučković je rekao da o takvim stvarima ne želi raspravljati na ulici. A zašto onda nije u uredu i gleda žalbe koje mu se nalaze na stolu?

<
Vezane vijesti