Večernji list izašao je jučer u potpunosti omotan reklamama za American Express, čime je informativni sadržaj beskrupulozno uklonjen u korist komercijalnog. Reagirao je HND

Hrvatsko novinarsko društvo oglasilo se priopćenjem povodom izdanja Večernjeg lista, koje je, kažu, izazvalo veliku uznemirenost među novinarima.

Cjelokupno priopćenje Hrvatskog novinarskog društva:

Izdanje Večernjeg lista od ponedjeljaka, 27. lipnja 2011., izazvalo je veliku uznemirenost među novinarima. Večernji list izašao je s naslovnicom i posljednjom stranicom koje su u cijelosti prodane oglašivaču - American Expressu.

Dakle, današnji broj tih utjecajnih dnevnih novina, koje žele biti ozbiljne i koje u svom žanru imaju najveću čitalačku publiku u državi, izašao je s omotom koji je u cijelosti reklama. Informativni sadržaj potpuno je uklonjen da bi se objavio komercijalni.
Time je vodstvo Večernjeg lista, u stopostotnoj varijanti, ostvarilo najcrnje strahove hrvatskih novinara i zainteresirane javnosti odakle se dugo i neprestano upozorava da paktiranje medijskih vlasnika i uređivačkih politika s oglašivačima zbog što veće zarade bespovratno ugrožava integritet novinarstva te dovodi do pada povjerenja u medije i pada tiraža.

Umjesto da čuva obraz profesije koja treba prvenstveno služiti interesima publike i općeg dobra, ovakvo novinarstvo, kakvo su nam danas pokazali odgovorni ljudi u Večernjem listu, funkcionira kao trgovačka kuća u kojoj je apsolutno sve na prodaju.
HND stoga poziva vodstva svih hrvatskih medija da se ne povode za ovakvim primjerom.

Ključne riječi: Večernji list
<
Vezane vijesti