Toni Franović: Kvadrat urbane džungle/ Foto: Katarina ZlatecToni Franović: Kvadrat urbane džungle/ Foto: Katarina Zlatec"Ovo je simbolični pokušaj da se priroda, koliko je to u datoj poziciji realno ostvarivo, pripusti na neočekivano mjesto, u 'oko urbane ciklone' te da kao takova bude podsjetnik na jednu legitimnu, a zaboravljenu alternativu", komentirao je umjetnik Toni Franović svoj jučer izvedeni rad u Novom Jelkovcu.

U najnovijem zagrebačkom kvartu, Novom Jelkovcu, u sklopu aktivnosti projekta Ars Publicae izvedene su umjetničke intervencije Tonija Franovića, Ane Elizabet i Ane Horvat. 

Nakon što je stručni žiri projekta odabrao troje finalista javnog natječaja za umjetničke intervencije, prijedlozi su javno predstavljeni te je konačni izbor nagrađenoga rada izvršen kroz građansku participaciju po čemu je projekt i jedinstven, a nagrada pripala Toniju Franoviću za prijedlog nazvan Kvadrat urbane džungle.

Franovićev prijedlog transformacija je betonskog elementa na središnjem trgu u Novom Jelkovcu u urbanu zelenu džunglu sadnjom različitih biljnih vrsta, kao intervencija malog mjerila koja stvara novu vrijednost u predmetnom prostoru, s ciljem da djeluje osnažujuće u procesu artikulacije identiteta trga, neposredno poboljša njegove amijentalne i boravišne kvalitete i u tom smislu potakne oslobađanje socijalizacijskog potencijala tog središnjeg javnog prostora naselja.


Ana Horvat/ Foto: Antonija Komazlić

gerila.jpg gerila.jpg

Riječima autora, "intervencija je pretpostavljeno samoodržive naravi - prirodni vrt koji se sam obnavlja i koji kao takav ukazuje i podsjeća na postojanje prirode koja je stjecajem današnje naravi civilizacije izopćena iz urbane svakodnevnice. Urbani život dopušta prirodu u standardiziranim vidovima - kao drvored, park, perivoj ili kao privatni ili zajednički urbani vrt. Ovo je simbolični pokušaj da se divlja i nesputana priroda, koliko je to u datim gabaritima i na datoj poziciji realno ostvarivo, pripusti na neočekivano mjesto, u 'oko urbane ciklone' te da kao takova bude podsjetnik na jednu legitimnu, a zaboravljenu alternativu."

Kao jedan od troje finalista, uz Franovićev prijedlog izveden je i rad Ane Horvat Gerila aromatičnog bilja s obzirom da je produkcijski nezahtjevan. I tom intrevencijom maloga mjerila autorica, sadnjom aromatičnoga bilja u prazne žardinjere i drugdje po naselju, unosi pomak u ozelenjavanju javnih prostora.

U sklopu projekta i na poziv organizacijskog tima, privremeno je postavljena i svjetlosna instalacija u neonu autorice Ane Elizabet Sveta dokolica. Rad je postavljen u lokalnoj knjižnici gdje će ostati preko ljeta, a izložen je na način da funkcionira kao rad u javnom prostoru, čitljiv s glavnih šetnica u kvartu. 

"Riječ je o Platonovom citatu, ispisanom na starogrčkom jeziku, koji je zapravo njegov prijedlog da se četvrtina dnevnog vremena odvoji za dokolicu, vrijeme van obaveza. Ta premisa  čini mi se vrlo relevantnom za vrijeme u kojem živimo, a njenu aktualnost  primjećujem na više razina. Načelo 'vrijeme je novac' uz već duže egzistentnu snažnu industriju slobodnog vremena usmjerene  kvalitetnom, sadržajnom provođenju vremena tj. 'radom na sebi' na slobodno vrijeme, dokolica je degradirana na nešto što imaju još samo luzeri ili socijalno disfunkcionalni", navodi autorica Ana Elizabet. 

Nadalje objašnjava da se "u obranu dokolice prisjetiti se treba i Aristotela koji kaže da su dosada i dokolica majka filozofije. Dakle, dokolica jest preduvjet filozofske misli i svojevrsni 'temelj' filozofskih škola. Zanimljivo mi se čini i da su recentno opet Grci bili ti koji su se usprotivili neoliberalnim strategijama Europske unije discipliniranja 'lijenih' EU južnjaka. U svemu tome, 'sveta dokolica' čini mi se kao preostala autonomna zona, nekondicionirani osobni prostor slobode."

sveta-dokolica.jpg sveta-dokolica.jpg

Uz tri recentne intervencije, do sada je u okviru projekta Ars Publicae na prostoru Novoga Jelkovca izvedeno ukupno njih šest i to kao uopće prve umjetničke intervencije u tome novom i perifernom zagrebačkom kvartu.  

U drugoj polovici godine fokus projekta seli na naselje Vrbani III. gdje je u listopadu predviđena realizacija rada Tonke Maleković Urbane livade: igre i slike, kojim je autorica pobijedila na javnom natječaju projekta, a kojim se tematizira središnja livada u naselju predviđena za izgradnju crkve umjesto za javni park koji kvartu nedostaje.

Spomenuta intervencija bit će ujedno početak kampanje za javni park u Vrbanima III. koja se provodi na inicijativu i u suradnji s volonterskom platformom 1POSTOZAGRAD

Projekt Ars Publicae primarno se bavi pitanjima umjetničkog sadržaja u javnom prostoru, a u 2014. godini programom Novi kvartovi tematizira nove, cjelovito projektirane i izvedene zagrebačke kvartove, s naglaskom na Novi Jelkovec i Vrbane III.

Ključne riječi: zagreb, javni prostor
<
Vezane vijesti