suncana_elektrana_zez.pngU drugoj kampanji Križevački sunčani krovovi bilo je potrebno manje od dva dana da građani ulože svoja sredstva za instalaciju sunčane elektrane na krovu gradske knjižnice u Križevcima. Građani su ponovno iskazali iznimno velik interes za ulaganje u projekt za dobrobit lokalne zajednice.

Na krovu Gradske knjižnice Franjo Marković u Križevcima uskoro će biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koju su u potpunosti financirali građani po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba mogla je postati ulagač davanjem zajma na razdoblje od 10 godina, unutar kojeg će im se ulog vratiti s kamatama od 3% godišnje.

"Uspjeh kampanje rezultat je iskustva, rada i odlične suradnje između lokalne zajednice i naše zadruge. Upravo je važnost građanske participacije obilježila ovu kampanju, koja je završena u do sada rekordnom roku te predstavlja velike mogućnosti dinamičnog djelovanja i za naše buduće projekte u drugim gradovima", izjavila je voditeljica kampanje Križevački sunčani krovovi Hajdana Rukavina (ZEZ).

Ukupno četrdesetak osoba podržalo je sunčanu elektranu, a ZEZ dodaje da je ZEZinvest platforma omogućila još brže i transparentnije grupno ulaganje u obnovljive izvore energije. Ovom prilikom, voditelj projekta Gregor Mihaljević, naglašava kako je navedena platforma alat koji omogućava građanima aktivno ulaganje u projekte s pozitivnim i okolišnim učinkom te poziva građane da se registriraju na platformu jer su u pripremi novi projekti.

Gradska knjižnica Franjo Marković postaje prva hrvatska sunčana knjižnica.

Nakon instalacije elektrane, Gradska knjižnica Franjo Marković postaje prva hrvatska sunčana knjižnica, čime se pozicionira na europskoj mapi energetski samoodrživih knjižnica poput u svijetu poznate Dokk1 javne knjižnice u Aarhusu, Danska.

"Drago nam je da Gradska knjižnica F. Marković postaje dio samoodrživog energetskog kvarta budućnosti i zahvaljujemo svima koji su to omogućili", ističe ravnateljica knjižnice Marjana Janeš-Žulj.

Upravo ovaj projekt pokazuje da gradovi koji svoju viziju temelje na strateškom planiranju uz potporu građana poput Križevaca – već danas vide rezultate takvih djelovanja. 

Svoje zadovoljstvo ovom još jednom iznimno uspješnom kampanjom istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn: "Već ranije mnogi su istaknuli da su Križevci ispred svog vremena kada je u pitanju energetika i uključivanja građana. Ovu tezu dodatno je potvrdila druga kampanja u sklopu projekta Križevački sunčani krovovi jer smo već unutar prvog dana upisali sav interes za financiranje kampanje. Vjerujem kako je ovo još dodatni podstreh da nastavimo s ovim iznimno uspješnim projektom i siguran sam da ćemo uskoro postaviti dodatne fotonaponske elektrane na ostale javne objekte."

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga uz podršku Grada Križevaca. 

<
Vezane vijesti