Foto: Svaki dan je BožićFoto: Svaki dan je BožićEpilog čudnog događaja, koji se zbio u obitelji Stolica, odigrao se na Božić 2013. godine. U kratkom dokumentarnom filmu "Svaki dan je Božić", koji je nastao na "Restartovoj" Školi dokumentarnog filma, pogledajte što je svojim ukućanima priznao njihov unuk, sin i brat Ante.

Svaki dan je Božić prikazuje tajnu aktivnost s kojom se Ante Zlatko Stolica, autor filma, počeo baviti prije četiri godine iz djetinje zaigranosti. "Nije postojala nikakva dublja ideja ili namjera da napravim to što sam napravio, pa ni da to filmski dokumentiram. Tek prije godinu dana prijatelj mi je rekao da bi o tome trebalo snimiti film i ideju sam u načelu prihvatio, a kad smo tijekom Restartove Škole dokumentarnog filma došli do završne vježbe, učinilo mi se pogodnim da to i realiziram. Ideja da tajnu otkrijem obitelji također nije primarno nastala s filmskim namjerama, već više zbog nekih vanjskih uzroka koje nisam htio prikazivati", objašnjava autor filma.

"Mnogo prije filma ova je priča zaživjela u krugu prijatelja i poznanika koji su dobro reagirali na nju, pa mi zbog toga nije bilo teško da je još jednom prepričam i kroz film. Ali nije bilo ni lako. Iako je stvar benigna, riječ je ipak o mojoj svinjariji i to se ne može raditi, a onda i snimiti sasvim čiste savjesti. To su ulozi s kojima treba računati", dodaje Stolica.

Svi koji su pogledali film upitali su autora je li riječ o skrivenoj kameri. "Kamera nije skrivena, ali ta razina tehnologije je u mojoj obitelji dosta apstraktna tako da su je oni gotovo u potpunosti ignorirali. Uz to, prostor oko obiteljskog stola, koji se jedini u filmu vidi, neka je vrsta obiteljskog javnog prostora i tu ionako nema mjesta za izražavanje posebno intimnih osjećaja ili opasnijih misli. Na kraju, svim akterima se film svidio - ali da nije, to bi mi bio problem u svakom smislu."

ante_zlatko_stolica-restart.jpg ante_zlatko_stolica-restart.jpg

Svaki dan je Božić je nastao u sklopu spomenute Škole dokumentarnog filma. Ante Zlatko Stolica kaže kako mu se čini da je utjecaj Restartovih mentora na filmove polaznika škole ovisio o tome u kojem su se perioduodlučili za ideju o kojoj su željeli snimiti film. "Kako sam s ovom idejom došao u ranijoj fazi, mentori su na film jako utjecali u svakom segmentu - od kostura priče i scenarija, do režije i montaže. Takav rad na filmu je poseban užitak i privilegija, jer si u stalnom dijalogu s profesionalcima koji ti daju povratne informacije, koje onda opet trebaš znati selektirati i upotrijebiti", kaže autor dokumentarca.

Ukoliko i vi uz pomoć profesionalaca želite zabilježiti priznanje svojoj obitelji, to možete učiniti prijavom na ovogodišnju Školu dokumentarnog filma koja će se pod vodstvom stranih i domaćih tutora održavati u Zagrebu od 7. listopada 2014. do 17. veljače 2015. godine.

Ključne riječi: Restart
<
Vezane vijesti