Foto: Damir Senčar, Hina<br>Foto: Damir Senčar, Hina
Vijeće Europe upozorava na teškoće s kojima se susreću Sirijci koji žive izvan izbjegličkih naselja u Turskoj, a napose na dječji rad i dječje brakove motivirane siromaštvom i neizvjesnim životnim uvjetima.

Posebni izaslanik glavnog tajnika Vijeća Europe za migracije i izbjeglice u Turskoj, Tomaš Boček ističe u tom izvješću da "sirijski izbjeglice koji traže međunarodnu zaštitu a korisnici su i nositelji 'humanitarne' dozvole boravka, uglavnom žive izvan izbjegličkih naselja".

Tim ljudima "nije osiguran smještaj niti primaju financijsku pomoć za stambeno zbrinjavanje", što je "imalo za posljedicu siromašenje tisuća izbjeglica, što dodatno pogoršava činjenica da najamnine za stan naglo rastu zbog velikog broja novopridošlih izbjeglica", upozorava se u izvješću.

U takvim prilikama "eksploziju je doživio broj sirijske djece koja rade, napose u tekstilnoj industriji i u poljoprivredi", ističu autori izvješća žaleći što "Eksploziju je doživio broj sirijske djece koja rade, napose u tekstilnoj industriji i u poljoprivredi"su "zbog iskorištavanja te fizičkih i moralnih opasnosti ozbiljno ugrožena temeljna prava te djece".

U izvješću se poziva turske vlasti da se zauzmu za školovanje te djece, a napose da financijski pomognu roditeljima koji žele školovati svoju djecu.

Boček usto ističe da raste broj djevojčica do 15 godina koje stupaju u brak i da strahuje da neizvjesnost mnogih obitelji potiče krijumčarenje migrantske djece. On poziva turske vlasti da mobiliziraju nužna sredstva i omoguće žrtvama zloporabe da se koriste zdravstvenim, psiho-socijalnim i pravnim uslugama.

Turska je na svom tlu primila najveću izbjegličku populaciju u svijetu - 3,1 milijun ljudi, među kojima je 2,75 milijuna Sirijaca, navodi se u izvješću.

Boček je rekao i da je zabrinut što izbjeglice i tražitelji azila koji nisu prijavljeni u Turskoj nemaju pristup hitnoj medicinskoj službi koja ne obuhvaća trudničku njegu i porođaj u bolnici. "To veoma zabrinjava s obzirom na velik broj porođaja među izbjeglicama", istaknuo je.


 

aem_copy98974.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: izbjeglice
<
Vezane vijesti