Marinko Čulić 28.08.2014.

Avangarda zapadne periferije

Marinko Čulić Velika fertutma digla se uoči današnje konferencije zapadnobalkanskih zemalja u Berlinu zbog najave da će se ondje odlučiti o novom pravcu Jadransko-jonske autoceste. Ona ne bi išla preko Dubrovnika nego kroz Bosnu i Hercegovinu.

Što nas čeka

Trg Burze

Deutsche welle

Sam HEP najveći potrošač struje u Hrvatskoj

Fotografija članka
U Hrvatskoj ne treba graditi nove elektrane prije nego se uklone goleme neracionalnosti u radu HEP-a, tvrdi dr. Branimir Molak. Gubici električne energije u HEP-ovoj elektromreži su pojedinih godina (npr. 2003.) čak veći nego potrošnja struje cjelokupne hrvatske industrije.
Naši mediji uveli su emisije koje jako podsjećaju na nekadašnja čavrljanja bakica Takvo je bilo i nedavno čavrljanje o energiji u emisiji Otvoreno HRT-a, koja ponekad nastoji političarima u Hrvatskoj pomoći da shvate iz koje luke isplovljava brod. Dok to ne shvate male su šanse da će ikamo isploviti, da će nekamo doploviti i da će znati kamo su doplovili. Oni na žalost to nikako da razumiju, pa proizvode - mrče papir tekstovima koje nazivaju strategijama razvitka, a ne žele spoznati stvarno stanje - bilance niti ih zanima koncepcija razvitka tj. ciljevi. Tako je na žalost gotovo u svim područjima života u Hrvatskoj.

Umjesto čavrljanja evo samo ponešto činjenica koje proizlaze iz javno dostupnih službenih podataka MINGA :

Plin

U 2006. godini (7) ostvarena je zamjetna proizvodnja plina 2,714 milijardi m3. Uvezeno je 1,127 (po 0,22-0,24 USD/m3), izvezeno 0,896 (po 0,063-0,08 USD/m3), a potrošeno 2,878 milijardi m3

Zar uz ovakve mudre poteze treba od Nove godine poskupjeti plin za kućanstva? To poskupljenje bi značilo još veću pljačku stanovništva od dosadašnje.


Električna energija


Malo se u javnosti zna da je HEP najveći potrošač električne energije u Hrvatskoj (6, 6a). Gubici električne energije u HEP-ovoj elektromreži (i samopotrošnja u elektranama) su pojedinih godina (npr. 2003.) čak veći nego potrošnja struje cjelokupne hrvatske industrije (7). Ponekad su čak (za kišnih godina) veći od ukupne proizvodnje struje svih termoelektrana (bez toplana) u Hrvatskoj. Sav preostali hidropotencijal za izgradnji novih hidroelektrana u Hrvatskoj nije dovoljan za namirivanje tih gubitaka. Ta proizvedena, a zatim izgubljena električna energija čini (6, 6a) u odnosu na neto električnu energiju predanu potrošačima (2003.) vrlo visokih 23,5% (3,149/13,417).

Ovi golemi gubici struje utječu na prekomjerno visoku cijenu struje za kućanstva - osjetno je poskupljuju, jer osim potrošnje (5,694) kućanstva moraju platiti i izgubljeno (3,149 milijarde kWh) i nikoga za to nije briga. U europskim zemljama gubici i samopotrošnja bili su još prije dvadesetak godina 7 - 8% električne energije predane potrošačima i trend im je smanjivanja. Spomenuto pokazuje o kakvom se tržišnom poslovanju radi.

Zbog spomenutog u Hrvatskoj ne treba graditi nove elektrane prije nego se uklone ove goleme neracionalnosti u radu HEP-a. Uopće nije problem sukob: nuklearke - ugljenare ili plinske i obnovljive čime se zabavlja neinformirana javnost.

Svima onima koje zanima energetika i stručniji pristup ovoj nadasve vrlo važnoj i aktualnoj temi predlažemo preuzimanje priloženih dokumenata koje se dotiču i TE Plomin.

Neobična matematika u hrvatskoj energetici na primjeru podmorskog energetskog blaga (znanstveni skup) - Word dokument 

Objavljeni članci Dr. Branimira Molaka (popis linkova) 

 Autor: Dr. Branimir Molak stručnjak je za nuklearnu i atomsku fiziku te naftno rudarstvo. Specijalizirao se u svjetskim znanstvenim i stručnim ustanovama iz područja istraživanja i proizvodnje, te planiranja nafte i plina, nuklearne energetike, analize rizika, nuklearne sigurnosti i planiranja za slučaj kriza. Član je brojnih svjetskih organizacija i autor mnogih stručnih i znanstvenih radova.

Objavi članak na: Twitter Facebook
Dodaj komentar 23 komentara
 1. bivši HEP14.11.2008. 18:02
  E,kad nebi bilo krađe električne energije - koja se isto tretira kao gubitak u prenosu ?????
 2. bivši HEP14.11.2008. 18:14
  A HEP-ovci najveći potrošači prethodno navedene - ukradene el.energije.
 3. bergaz14.11.2008. 23:21
  Molak je jedan od malo onih koji u Hrvatskoj vrijede. Više i ne čitam što piše, dosta je vidjeti da je potpisan Molak, pa da se zna da je to unaprijed čista "petica" !
 4. bepo14.11.2008. 23:34
  Zanimljivi podaci. Puno će toga isplivati ovih dana, al u javnim glasilima neće bit ni glasa.
 5. Kenja14.11.2008. 23:44
  Ne samo da neće biti u javnim glasilima, nego toga neće biti niti na relevantnom mestu gdje je Web forum: Pa nek se Molak javi :-))

  http://www.energetska-strategija.hr/strategijerh.html
 6. FER-ovac15.11.2008. 00:00
  Na moju žalost nikad nisam čuo za kolegu dr. Molak-a mada se smatram "nekim" energetičarem. I to što piše o gubicima el. energije u HEP-u su gluposti. Činjenica da gubici postoje i moraju postaojati (tehnički Joulovi i gubici jalove energije). Oni se stalno smanjuju u postotnom iznosu i na razini HEP prijenosa su nešto veći od oko 3 %. U distribuciji su veći ali ne zaboravite da je 1/3 mreže bila uništena, zastarjela, stari vodiči, tranformatori i ostala oprema. Za smanjivanje gubitaka je potrebno investirati. Gubici u prijenosu + distriuciji možda dosežu reda 12- 14 posto a ne koliko piše dr. Molak. Što se tiče krađe struje to samo dokazuje naš mentalitet (ugradi gdje stigneš) a plaćamo svi jer se računaju kao netehnički gubici :-(((
 7. bivši HEP15.11.2008. 08:56
  Konkretan primjer:uhvaćeni djelatnici HEP-a u krađi el.energije.Dobili otkaz,ali nakon godinu dana vraćeni na posao.Pogodite tko je to sve platio.Svaka čast dr.Molaku,ali on je daleko od stvarnosti.O uništavanju mreže imali bi što popričati !!
 8. FER-ovac15.11.2008. 13:12
  Da ima krađe el. struje ima, i tu se mora pokazati osnovno znanje stuke. Ne može "baba" penzionerka krasti struju. No zašto ih sud nije debelo "rebnio po džepu" i na posao se ne bi smjeli vratiti u Elektru.
 9. cvijet15.11.2008. 17:52
  hrvatska je africka zemlja
 10. Anarhist16.11.2008. 09:32
  za FER-ovca!

  Ako TI nisi čuo za dr. Molak-a ne znači da nisu drugi.
  Nadalje ako si ti "neki energetičar" kako to da nisi čuo za NEGAWATE? Da te prosvijetlim: Cijenjeni ekolog Lovins izmislio je taj pojam kao uštedu energije kod učinkovitije proizvodnje i potrošnje iste. Po njeku kod uštede jednog kilovatsata predstavlja gradnju nove virtualne elektrane. Svaki negawat je stoga dva puta jeftiniji od wata kojeg treba izgraditi.
  Nadalje ulaganje u gradnju nove nuklearke je znatno skuplje od sanacije postoječih elektrana.
  Iz svega gore razlkozi su ti "ZA" nuklearku nula bodova kak bi rekel ministar zdravstva.
 11. FER-ovac16.11.2008. 13:40
  Slažem se s tobom ANARHIST. Uštedama se znatno moše odložiti izgradnja novih proizvodnih kapaciteta. Ima prostora za uštede i dobivanja negativnih Watta (NEGAWAT-a) kako ti kažeš i to u slijedećem: Velike uštede toplinske energije u zgradarstvu kvalitetnijom izolacijom, ušteda el. energije ugradnjom toplinskih kolektora na zgradama svih vrsta a posebice za dobivaje tople vode, ušteda el. energije kompenzaciom jalove snage ugradnjom kondenzatorskih baterija. (faktor snage cos fi iznad 0.95) Sretao sam u trafostanicama i HEP-a i industrije cos fi čak manji i od 0.5 ????? Korištenje novih tehnologija za revitalizaciju generatora stare generacije i smanjivanje gubitaka u istim. Zatim ulaganje u bioplinska postrojena na svim farmama većim od 500 grla bilo koje "stoke sitnog zuba" a može i peradi preko par tisuća itd itd I nisam za zaduživanje kako bi izgradili NE. Hrvatka s 1-2 plinske TE može uz obnovljive izgurati do 2030 bez megalomanije kolega s FER-a autora Strategije.
 12. FER-ovac16.11.2008. 13:43
  Za ANARHISTA: i pronađi gdje sam to napisao da sam za Nuklaernu elektrnu?? :-((
 13. anarhist za FER-ovca17.11.2008. 08:02
  Sori! Ponovno sam pročitala tvoje komentare i zaista nigdje nisam pročital da si za gradnju NE.U stvari svojim komentarom ti si se više obrušio na tvrdnje dr. Molaka , što je i u redu obzirom na to da si komentirao njegov članak, a ti si "neki" energetičar Ja nisam nikakav energetičar već potrošač, a tu i tamo čisto iz znatiželje ćitam o tome (otud čula za Molak-a pa i Ivu Derada i dr. ) Meni je uglavnom bilo najvažnije trebamo li novu elektranu ili ne što me je navelo na čitanje te tematike i na stav da nam nove elektrane ne trebaju. Nevjerojatan je stav naše države da u ovom trenutku poziva na svoupću štednju želi investirati u gradnju elektrana, a da nigdje nije predložen scenarij obnovljivih energija. Kako u tvojim komentarima nema ni "da" ni "ne" za predložene strategije vlade, jako mi se sviđa ovaj tvoj zadnji komentar jer si se izjasnio. To je to.
 14. Jele17.11.2008. 11:37
  U sve tri strategije koje su dane na razmatranje vladi, niti jedna ne spominje ovaj problem. U izradu strategije je bila i uključena udruga OOR (odn. njezini predstavnici na FER-u). Ostale udruge u Hrvatskoj (Zagrebu) koje se bave održivim razvojem i energetikom su pokušale ponuditi četvrtu (zelenu) strategiju koja bi:
  1. izračunala stvarni (a ne napuhani) očekivani porast potrošnje.
  2. izračunala koliko se može sačuvati energije krpanjem rupa u distribuciji
  3. izračunala koliko se dobiva štednjom
  4. izračunala koliko se dobiva efikasnošću
  5. izračunala što mogu pokriti obnovljivi izvori
  i, kao zadnju opciju, ako se proicirane potrebe ne zadovolje navedenim
  6. izračunala koliko i da li nam trebaju TE i NE
  Tu strategiju bi naravno radili stručni ljudi koji su članovi udruga, međutim jedina udruga (spomenuta OOR) koju je vlada pustila u cijelu tu priču kreiranja strategija, je putem izgubila zube, i stala na stranu države. Žalosno, zar ne?
 15. FER-ovac17.11.2008. 17:37
  Za anarhista i Jele

  Za prof. dr. Ivu Deradu vrsnog fiizičara sam čuo i on je protivnik NE a eto na moju žalost za dr. Molaka nisam ali vidim i zašto on je čini mi se HSP-ova opcija stručnjaka a ja sam izvan svih stranaka. On se bavi plinom a ja sam elektroenergetćar, ne naftaš, ne plinaš ne nuklearac. Kolegice anarhstice trebaju nam elektrane u budućnosti ali ne 1000 MW nuklarka not now. iza 2030 ili 2040 možda ali to tada plin , obnovljivi i uštede su sasvim dovoljne da da osiguraju dostatnu proizvodnju, ne možda za izvoz ali za smanjenje uvoza koji sada iznosi oko 2,3 GWh godišnje
  Za jele
  ne radi li se to o udruzi DOOR s FER-a ako da jasno vam je zašto vam je otupila oštrica. :-) a možda i nije posjetite njihov portal

  Društvo za oblikovanje održivog razvoja
  http://www.door.hr/
  Pozdrav FER-ovac
 16. antikrist18.11.2008. 09:55
  kolega ferovac, meni je čudno zašto hep toliko navaljuje na plin, kad je jasno da će u budućnosti potrošnja plina rasti (auti, plinifikacija kućanstva), dakle i cijena će rasti, kao što je već dobrano narasla ove godine. također, dobava ruskog plina svake godine posebno u zimskim mjesecima, kad bi se elektrana vj. koristila i kao plinara je upitna i ovisi samo o dobroj volji rusa, na koju se baš nije upitno previše osloniti posebno ako se ima u vidu zadnje napetosti i gruzijsku krizu.
 17. Krist-antikristu18.11.2008. 17:31
  Ne insistira HEP na tome posebo. To je logika: treba imati raznovrsne energente (diverzifikacija no na žalost svi su uvozni i ugljen namamo ga - plin imamo ga nešto i oslanjali bi se ne samo na ruski plin nego i na ukapljeni plin preko LNG terminala i mada ne popularno i NE. (1/3 prema 1/3 prema 1/3 stim da se po mome treba ubaciti 1/4 obnovljivih :-))
 18. ivica 25.11.2008. 18:02
  jel moguče da mi susjed krade struju,ima obrt a ja imam po 300 kuna veči račun nego on¨???
 19. ivica 25.11.2008. 18:02
  jel moguče da mi susjed krade struju,ima obrt a ja imam po 300 kuna veči račun nego on¨???
 20. pravednik03.08.2009. 01:40
  sve sami lopovi!
 21. stranac12.04.2010. 12:49
  A zašto HEP ne ulaže u edukaciju građana o štednji el. energije, polovica građana RH (a pogotovo oni stariji) nemaju pojma o štednim žaruljama, o tome kako uštedjeti el.energiju na grijanju sanitarne vode itd. Iako to neće biti neka ogromna ušteda energije, ali i svaki KW možemo preračunati u uštedu novaca, a svaki KW koji trošimo više od onoga što možemo proizvesti nas košta i višestruko više.
 22. stranac14.04.2010. 13:25
 23. stranac14.04.2010. 13:25
Dodaj komentar

Molimo, prijavite se ili registrirajte kako biste komentirali. Hvala.

Superknjižara
Dokukino
Info most
Info most