pravi_likovi.jpgNa Projekcijama petkom u Kino klubu Zagreb (17. svibnja, 20h) u ciklusu Pravi likovi gostuje fizičar Mihovil Jurdana, a Slike razlike (18. svibnja, 19h) Vladislava Kneževića istražuju podsvjesno u animaciji.

Pravi likovi: fizika

Svi znamo čime se profesionalni fizičari bave: svakodnevno provjeravaju je li sila teža još jednako silovita, igraju se pikulama, crtaju hijeroglife po ploči, satima pilje u noćno nebo i ispaljuju laserske zrake iz ogromnih mašina lociranih u Švicarskoj. Da bismo te naše neupitne ideje ipak doveli u pitanje, u petak 17.5. u Kinoklubu će se ugostiti Mihovila Jurdanu, fizičara, znanstvenika i glazbenika.

Razgovarat će se o poslu i misiji fizike, odnosu prirodnih znanosti i umjetnosti, te pokušati saznati zašto su velike face, poput Stephena Hawkinga i Marie Skłodowska-Curie, tako velike face. Hipoteze će se testirati putem primjera iz filmova Primer (r. Shane Carruth, 2004.), The Theory of Everything (r. James Marsh, 2014.) i Marie Curie (r. Marie Noëlle, 2016.)

Razgovor vode i program stubokom promišljaju Zorko Sirotić i Luka Ostojić.

Slike razlike #19 - Rendering the SubConscious

Radi se o izboru eksperimentalnih filmova koje je odabrao i pripremio filmski autor Vladislav Knežević.

Tema programa je Rendering the SubConscious. Program se povezuje s početkom Animafesta. Filmovi su nadrealističke poetike, a odvijaju se u atmosferi uzbudljivog, neočekivanog, fantastičnog i bizarnog, čak ponekad i na granicama politički nekorektnog. Većinom je to legendarna britanska animacija iz distribucije Animate. Na rasporedu su:

External world , David O'Reilly, 17 min.

Anglobilly Feverson, Rosto, 10 min.

Perpetual Motion , AL+AL, 6.30min.

Purple grey , Sebastian Brueckner, 8 min.

Yours Truly, Osbert Parker, 8 min.

Rabbit, Run Wrake, 8.30 min