Foto: Nevio SmajićFoto: Nevio SmajićU sklopu kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu, Greenpeace je danas u Umagu izložio šestmetarsku skuplturu kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada. Povodom stupanja na snagu Direktive o jednokratnoj plastici, osvrnuli su se na hitnost usvajanja ambicioznih mjera, a povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, na peticiju za njihovu zabranu koju je u samo nekoliko mjeseci potpisalo više od 50 tisuća građana.

Vijesti o morskim životinjama pogođenih najezdom plastike sve su češće, a zabrinjavaju i rezultati nedavnih istraživanja. Primjerice, ono provedeno na 102 kornjače u Mediteranu, Pacifiku i Atlantiku, pronašlo je mikroplastiku u svim primjercima. Mikroplastika je pronađena i u probavnom sustavu svih 50 istraženih jedinki kitova, dupina i tuljana nasukanih na britanskim obalama.

3.7. proglašen je Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica. U nedavno provedenom istraživanju plastike na Jadranu, od 658 identificiranih plutajućih plastičnih predmeta oko velikih gradova i slivova rijeka, najveći udio (29 posto) činile su plastične vrećice. U ovom razdoblju Greenpeaceova kampanja je usmjerena na peticiju za njihovu zabranu koju je u nekoliko mjeseci potpisalo više od 50 000 ljudi.

Skulptura kitova bit će izložena i u Poreču i Puli.

Ključne riječi: plastika, kitovi, zaštita okoliša
<
Vezane vijesti