svicarski_franak_wikipedia_copy78388.jpgVisoki trgovački sud potvrdio je prvostupanjsku presudu o ništetnosti valutne klauzule za kredite u švicarcima. Dosad su presuđene ništetne kamatne stope, a sada i ništetnost valutne klauzule u švicarcima. To znači da građani privatnim tužbama mogu tražiti kompletnu ništetnost ugovora o kreditima u švicarskim francima.

Vijest o pravomoćnoj presudi Visokoga trgovačkog suda kojom je utvrđeno da je svih osam tuženih banaka ugovaralo nepoštene i zbog toga ništetne ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli CHF te o promjenjivoj kamatnoj stopi, velika je pobjeda, ističu iz udruge Franak.

U obrazloženju Visokog trgovačkog suda stoji da su banke sklapale ugovore o kreditima, a da prethodno nisu korisnike "u cijelosti informirale o svim potrebnim parametrima bitnim za donošenje valjane odluke utemeljenoj na potpunoj obavijesti".Banke će na ovu odluku svakako uložiti reviziju na Vrhovnome sudu RH, i kasnije ustavnu tužbu

Svi CHF dužnici koji su otplatili kredite prije konverzije ili još uvijek otplaćuju CHF kredite mogu privatnim tužbama dobiti kompletnu razliku tečaja, kompletnu preplaćenu kamatu i pripadajuću zateznu kamatu. Svi dužnici koji su konvertirali CHF kredite također imaju pravo na tužbe, ali moraju biti spremni na stvaranje sudske prakse na Vrhovnome sudu RH. Naime, banke će osporavati pravo dužnicima s konvertiranim kreditima na tužbe, pozivajući se na konverziju.

Banke će na ovu odluku svakako uložiti reviziju na Vrhovnome sudu RH, i kasnije ustavnu tužbu.

Ključne riječi: banke, Udruga Franak, krediti
<
Vezane vijesti