Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaInicijativa mladih Fridays For Future - Zagreb i Zelena akcija danas su zajedno pred zgradom Vlade RH poručili da će gradnjom krčkog LNG terminala i daljnjim kupovanjem fosilnog plina političari zadužiti sadašnje mlade generacije i prodati njihovu budućnost. Tokom performansa, aktivisti i aktivistkinje su likom predsjednika Trumpa prikazali jak američki lobi koji već desetljećima potkopava akciju protiv klimatskih promjena.

"Europska unija i njene članice vrlo su licemjerne. S jedne strane, EU želi biti prikazana kao klimatski lider, a s druge strane sklapa vrlo štetne dogovore za daljnji izvoz ukapljenog ‘fosilnog’ plina iz države koja ne želi ratificirati Pariški sporazum i čiji predsjednik ne vjeruje u znanost", izjavila je Marija Mileta iz Zelene akcije.

"Isto vrijedi i za Vladu RH, a posebno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje ne obavlja svoj posao zaštite okoliša, već služi kao PR služba fosilnoj industriji", dodala je Mileta.

Ana Žerjav iz inicijative Fridays For Future - Zagreb istaknula je da se izgradnjom LNG terminala na Krku obvezujemo na dugoročan uvoz fosilnog goriva tj. ukapljenog metana koji je kao staklenički plin puno potentniji i smrtonosniji od CO2."Isto vrijedi i za Vladu RH, a posebno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje ne obavlja svoj posao zaštite okoliša, već služi kao PR služba fosilnoj industriji", dodala je Mileta

"Osim što služi isključivo korporativnim interesima fosilnih tvrtki, izgradnja LNG infrastrukture dokazano neće pomoći građanima i građankama RH u smanjivanju kućanskih energetskih troškova. Umjesto toga, ugrozit će lokalni turizam kvarnerskog priobalja i otoka te najpogubnije od svega, osuditi današnje mlade generacije na tzv. 'klimatski holokaust'. A to znači socijalni kolaps, patnju i smrt neviđenih razmjera u bliskoj budućnosti, kao izravnu posljedicu zagrijavanja planete, klimatske destabilizacije i entropije uzrokovane, između ostalog, daljnjom eksploatacijom arhaičnih fosilnih goriva poput plina", komentirala je Žerjav.

Zbog svega navedenog, 200 organizacija civilnog društva iz Europe i SAD-a, uključujući Zelenu akciju, je uoči Foruma uputilo otvoreno pismo u kojem se protive porastu uvoza i izvoza LNG-a.

<
Vezane vijesti