Foto: L. S. Dominić, Hina<br>Foto: L. S. Dominić, Hina
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orerpić pozvao je predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca da problem lažnih prebivališta ne problematizira izvan osnovnog konteksta, a pogotovo da ga ne dovodi u kontekst međunacionalnih odnosa.

"Gospodine Pupovac, u više navrata smo razgovarali i smatram da bi vam trebalo biti jasno da nemam namjeru obmanjivati javnost niti baviti se ćirilicom u Vukovaru", naveo je Orepić u odgovoru na pismo u kojem ga je dan ranije Pupovac prozvao zbog izjave u kojoj je vezano za manipuliranje nelegalnim prebivalištima srpske manjine u Vukovaru rekao da brisanjem lažnih prebivališta "više neće imati uporište za korištenje ćirilice".

Orepić je naveo također da se rješavanjem problema lažnih prebivališta nije bavio izborima u Vrgorcu iako ga se od strane društveno neodgovSamo radim svoj posao za razliku od mnogih koji to do sada nisuornih stranačkih prvaka dovodi u taj kontekst.

"Samo radim svoj posao za razliku od mnogih koji to do sada nisu. Uz moje prethodnike među one koji nisu radili svoj posao po ovom pitanju ubrajam i vas kao i sve saborske zastupnike koji niste imali političke potrebe i odlučnosti prvo da ukažete na razmjere ovog problema, a po tom isti i da riješite“, naveo je Orepić na svome Facebooku.

Ministar dodaje da je svjestan političkih posljedica koje podrazumijeva rješavanje tog problema i da će negdje  to značiti promjene vladajuće političke strukture, negdje ukidanje ostvarivanja materijalnih primanja pojedinaca, a negdje će posljedično imati utjecaj i na manjinska i neka druga prava i obveze političkih i inih zajednica.

"Zato, gospodine Pupovac, apeliram na Vas kao i na sve one koji su uključeni u javni i politički život RH da problem lažnih prebivališta ne problematizirate izvan osnovnog konteksta, a pogotovo da ga ne dovodite u kontekst međunacionalnih odnosa što smatram krajnje neodgovornim i neutemeljenim“, naveo je Orepić.

Zaključio je da problem lažnih prebivališta prvenstveno ukazuje na dosadašnje nefunkcioniranje države i nerad njegovih prethodnika. Uspostavljanje reda na ovom kao i na bilo kojem drugom području funkcioniranja države ne smije doći u pitanje bez obzira da li će ugroziti bilo čije pojedinačne ili skupne materijalne i/ili političke interese. Lažnim prebivalištima su manipulirali mnogi i vrijeme je da se s tim prestane“, zaključio je Orepić.

Ključne riječi: Srbi u Hrvatskoj
<
Vezane vijesti