Foto: Damir Senčar, HinaFoto: Damir Senčar, HinaVoditelji proglašenih Znanstvenih centara izvrsnosti u STEM području poslali su danas otvoreno pismo ministru Šustaru, u kojem traže hitno raspisivanje natječaja iz strukturnih fondova, kako bi centri mogli iskoristiti europska sredstva. MZOS još uvijek nije aktivirao natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) koji bi omogućio povlačenje 50 milijuna eura za Znanstvene centre izvrsnosti.

Voditelji centara još uvijek nisu dobili nikakav odgovor MZOS-a na zajednički dopis upućen Šustaru u travnju 2016. godine, pa su se odlučili ministru obratiti javno - s ciljem da medije i javnost upoznaju s posljedicama administrativne šutnje i nepoštivanjem obveza od strane MZOS-a.

"Pedeset milijuna eura, upitna radna mjesta za čak tri stotine doktoranada i postdoktoranada, te riskiranje penala od Europske komisije, samoNepoštivanjem zadanih obveza od strane MZOS-a te neprovođenjem preuzetih obveza direktno se ugrožava nacionalne interese su dio crne statistike koja ozbiljno prijeti Republici Hrvatskoj, a odvija se u sjeni problema s kurikularnom reformom. Deset znanstvenih centara izvrsnosti proglašenih od strane Ministarstva znanosti obrazovanje i sporta (MZOS) tijekom 2014. i 2015. godine na prijedlog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, posljednjih su nekoliko mjeseci postalo taoci administrativne šutnje", stoji u otvorenom pismu.

Naime, Hrvatska se strateški odredila kroz Operativni program (OP) za financiranje Znanstvenih centara izvrsnosti (2014 - 2020), te se prema Operativnom programu očekuje 50 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) koji bi bili na raspolaganju proglašenim centrima.

Kako bi centri mogli iskoristiti europska sredstva, MZOS je obvezan raspisati natječaj. Prvi indikativni rok za raspisivanje natječaja bio je 31. ožujka, te je pomaknut na 1. lipnja, ali natječaj još uvijek nije raspisan.

U otvorenom pismu upozorava se kako unatoč brojnim službenim molbama za poštivanjem obveza koje su voditelji Znanstvenih centara Prvi indikativni rok za raspisivanje natječaja bio je 31. ožujka, te je pomaknut na 1. lipnja, a natječaj još uvijek nije raspisanizvrsnosti posljednjih mjeseci dostavili ministru Šustaru i premijeru Oreškoviću, s današnjim datumom MZOS još uvijek nije aktivirao natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) koji bi omogućio povlačenje čak 50 milijuna eura za Znanstvene centre izvrsnosti.

"Time se ozbiljno ugrožava realizacija znanstvenih aktivnosti proglašenih ZCI-a i gubitak 50 milijuna eura iz EU te zapošljavanje 300 mladih stručnjaka. Cilj proglašenja centara je bio omogućiti trenutno najboljim znanstvenicima i institucijama uvjete za vrhunski istraživački rad kroz stabilno i pojačano financiranje te edukaciju mladih znanstvenika i značajan doprinos gospodarstvu RH. Slijedom navedenog, proizlazi da se nepoštivanjem zadanih obveza od strane MZOS-a te neprovođenjem preuzetih obveza direktno ugrožava nacionalne interese", stoji u pismu.

Voditelji centara zaključuju kako je u situaciji kad se domaća sredstva za znanost i istraživanje sustavno režu, ovakvo opstruiranje rada Znanstvenih centara izvrsnosti u povlačenju sredstava iz inozemstva nedopustivo.

 

aem_copy35420.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti