H-Alter
 "Hrvatsko novinarsko društvo" zatražilo je od Ministarstva kulture da preispita proračunsku odluku prema kojoj bi novinska agencija "Hina" u 2014. godini dobivala čak pet milijuna manje nego dosad

Naime, Ministarstvo je za sljedeću godinu za Hinu predvidjelo 16,67 milijuna umjesto dosadašnjih 21,67 milijuna kuna.

Hina je temeljem Ugovora o otkupu prava korištenja informativnih usluga Hine za potrebe informiranja državnih tijela RH i drugih korisnika proračuna (Ugovora o skupnoj pretplati) financirana od 2004. godine, a od 2007. godine neprestano pada udio prihoda koja Hina priskrbljuje s medijskog tržišta.

HND također upozorava da u projekcijama proračuna za 2015. i 2016. godinu financiranje Hine uopće nije predviđeno, iako je bilo planirano i za 2014. i 2015. godinu u projekcijama iz prethodne fiskalne godine i to u istom iznosu koji je Hina dobivala dosad - 21,67 milijuna kuna.

"Hina je tokom ove godine obavila restrukturiranje i osjetno smanjila broj zaposlenih ali bi pet milijuna kuna manji proračun financijski ugrozio postojanje javnog servisa i svakako ozbiljno narušio njegovu novinarsku kvalitetu.

Ističemo da je proračun Ministarstva kulture za 2014. godinu ukupno manji za tri posto ali se Hini namjerava ukratiti čak 23 posto dosadašnjeg novca. Napominjemo da su prema navodima Uprave Hine, plaće u Hini u proteklih pet godina već smanjene oko 26 posto", priopćeno je iz HND-a.

Ključne riječi: Hina, hnd
<
Vezane vijesti