Foto: WWFFoto: WWFGodinu 2015. pamtimo kao najtopliju u povijesti, a nakon takve, jedne od najznačajnijih godina za djelovanje protiv klimatskih promjena, WWF u sklopu Sata za planet Zemlju (Earth Hour) poziva ljude diljem svijeta da nastave s pritiskom i budu dio globalnog pokreta u borbi protiv klimatskih promjena. Sat za planet Zemlju bit će proslavljen u subotu, 19. ožujka od 20 i 30 sati, a kampanja je počela danas.

"U Hrvatskoj će WWF zajedno s IKEA Hrvatska i Hrvatskim šumama organizirati pošumljavanje jednog hektra Parka prirode Medvednica, zagrebačke prirodne oaze kojoj je potrebna obnova. U proteklih je nekoliko godina desetak oluja, što je posljedica klimatskih promjena, Klimatske akcije koje provodimo danas odredit će kakav nas planet čeka u godinama koje dolazeprotutnjalo Medvednicom i i narušilo prirodnu ravnotežu šumskih ekosustava te ostavilo brojne posljedice u parku. Preko 50.000 mizvaljene drvne mase, otvorena klizišta i oštećena infrastruktura za posjetitelje samo su neke od posljedica i ovom akcijom ćemo pripomoći njihovoj sanaciji", rekao je Martin Šolar, direktor WWF Adria.

WWF poziva sve hrvatske gradove da se uključe u akciju gašenjem javne i dekorativne rasvjete na najvažnijim znamenitostima. Građani su također pozvani da pokažu kako se zalažu za klimatske akcije – na svojim osobnim profilima na društvenim mrežama: od "ustupanja" svog Facebook profila za širenje svijesti o klimatskim promjenama do postavljanja Earth Hour filtera na svojim Facebook i Twitter profilnim slikama. 

WWF naglašava kako je svijet na klimatskom raskrižju. Svjetski čelnici su se potkraj prošle godine okupili na povijesnoj konferenciji u Parizu kako bi se udružili u borbi protiv klimatskih promjena, a ovogodišnji Sat za planet Zemlju je prilika da se pokaže što smo u mogućnosti učiniti kako bismo ublažili klimatske promjene i izgradili temelje za bolju budućnost našeg planeta i budućih generacija.

"Klimatske akcije koje provodimo danas odredit će kakav nas planet čeka u godinama koje dolaze. Sat za planet Zemlju omogućuje svakom pojedincu da doprinese da klimatske promjene postanu prošlost, bilo kroz događaje, interaktivne kampanje ili društvene mreže", izjavio je Siddarth Das, izvršni direktor Earth Hour Global.

U 2016. godini Sat za planet Zemlju će i dalje podržavati lokalne inicijative za promjenu klimatskih promjena, uključujući peticiju za 100 posto obnovljive izvore energije u Španjolskoj, zaštitu šuma i biološke raznolikosti u Africi te osmišljavanje konkretnog rješenja za gorući problem sumaglice u jugoistočnoj Aziji radeći istovremeno s vladama, privatnim sektorom i civilnim društvom na zaštiti tresetišta i održivom palminu ulju.

Od 2007. godine, Sat za planet Zemlju mobilizirao je tvrtke, organizacije, vlade i stotine milijuna ljudi u više od sedam tisuća gradova i više od 170 zemalja na djelovanje za održivu budućnost. U Hrvatskoj se prošle godine u akciju uključilo 56 gradova.

Ključne riječi: klimatske promjene, planet Zemlja, WWF
<
Vezane vijesti