YihrYihrInicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska jutros je podnijela kaznenu prijavu protiv Branimira Glavaša zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju te je osudila izostanak adekvatne reakcije vladajućih.

Inicijativa mladih za ljudska pravaHrvatska  podnijela je jutros kaznenu prijavu protiv Branimira Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Podsjećamo, Glavaš je 1. veljače, na dočeku koji je u njegovu čast organiziran na Trgu slobode u Osijeku, izjavio kako je "napunio akumulatore (...) za daljnje izazove i borbu jer nismo izvršili sve ono što smo obećali 1990".

"U kontekstu Glavaša, ovo se može i mora tumačiti kao izjava u vezi s načinom na koji su provođena neka od ubojstava u Osijeku za koja odgovara", poručuju iz Inicijative te dodaju kako su 15. svibnja 2012. godine kazneno prijavili Glavaša zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, a na što tijela progona do danas nisu adekvatno i u skladu sa zakonskim odredbama postupila.

"Pozvali smo nadležni županijski sud i Vrhovni sud RH da hitno odrede pritvor za Glavaša zbog ovih kaznenih djela, a i u vezi s kaznenim djelima ratnih zločina za koje odgovara. U načelu nema opravdanja za utjecaj na svjedoke u ovoj fazi kaznenog progona za ratne zločine, s obzirom na to da Ustavni sud u svojoj nedavnoj odluci nije sporio sudski utvrđene činjenice, pa time nema ni potrebe da nadležni sud ulazi u ponovni dokazni postupak, već treba ispraviti učinjene propuste u primjeni prava. Međutim, s obzirom na politički i društveni utjecaj Glavaša te niz izrečenih prijetnji smatramo kako se potencijalni pritisak na svjedoke mora prepoznati", kažu iz Inicijative.

Dodaju kako u pravilu ne postoji opasnost od ponavljanja djela ratnog zločina nakon završetka rata, ali smatraju da u ovom slučaju, u kontekstu prijetnji koje Glavaš izriče, nadležna tijela njegove izjave moraju tumačiti kao prijetnju za počinjenje ubojstva političkih protivnika i građana srpske narodnosti.

"Iznimno smo razočarani reakcijom hrvatskih dužnosnika koji su vrlo glasno reagirali na slične događaje u Srbiji prilikom puštanja Vojislava Šešelja. Iako Inicijativa smatra da su i Šešeljeve javne izjave nedopustive, a čemu svjedoči i činjenica da Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija redovito prati i analizira izjave Šešelja kako bi nadležna tijela upozorila na eventualne pojave govora mržnje i poziva na mržnju i nasilje, odgovornost hrvatskih političara mora biti prvenstveno usmjerena na događaje u Hrvatskoj. Visoki su dužnosnici Hrvatskoj, a u prvom redu premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić pokazali visoki stupanj licemjerja time što nisu javno osudili ove pozive na mržnju i nasilje", navode iz Inicijative.

Smatraju da su tim činom Milanović i Miljenić pokazali kako ni u simboličkom smislu sve žrtve rata u Hrvatskoj ne mogu očekivati jednaku podršku vlasti, a što je u suprotnosti s principom jednakopravnosti, kojeg je Hrvatska dužna jamčiti svim svojim građanima. Dodaju kako oštro osuđuju izostanak adekvatne reakcije i traže da se imenovani dužnosnici o slučaju jasno očituju.

Ključne riječi: Branimir Glavaš, govor mržnje, yihr Mjesta: Osijek
<
Vezane vijesti