H-Alter
 "Trenutno je jedna vožnja ZET-om čak pedeset posto skuplja od jednog sata parkiranja u I. zoni. Na taj način gradonačelnik Bandić i Zagrebački holding doprinose propadanju javnog prijevoza, jer je jasno da javni prijevoz mora biti jeftiniji od parkiranja", komentirao je Bernard Ivčić iz "Zelene akcije".

"Pa dajte okrenite taj transparent prema tramvajima da ljudi bolje vide", preporučila je kontrolorka ZET-a aktivistima i aktivisticama Zelene akcije koji su danas na Trgu bana Jelačića organizirali akciju kojom su ukazali na niz problema u funkcioniranju javnog prijevoza.

"Jeftiniji prijevoz = veći prihod" i velika karta od pet kuna su ono što je kontrolorka koju nećemo imenovati, željela da više sugrađana vidi. Iako zaposlenica ZET-a, složila se s računicom Zelene akcije kako bi jeftinije karte gradskog prijevoza zapravo pridonijele veći prihodima.

Aktivisti su istaknuli, kako prema podacima iz 2011, ZET zaradi svega 1,43 HRK po jednom putniku za jednu vožnju, što potvrđuje činjenicu da većina korisnika ZET-a zapravo ne plaća vožnju. Primarnim razlogom za "švercanje" smatraju iznimno visoku cijene vožnje koju si mnogi građani ne mogu priušiti, a u takvoj situaciji ZET nakuplja ogromne gubitke. Smanjenjem cijene na pet kuna za pojedinačnu vožnju, znatno veći broj građana bi odlučio platiti vožnju ZET-om, smatraju aktivisti.

zet_zelena_mk.jpg

"Nedavne najave gradonačelnika Bandića o minimalnom snižavanju cijene javnog prijevoza za 1-2 kune nisu niti približno dovoljne da bi motivirale veći broj građana da kupuju karte za javni prijevoz. Smanjenjem cijene na 5 kuna za pojedinačnu vožnju, znatno veći broj građana bi odlučio platiti vožnju ZET-om. Osim toga, niska cijena motivirala bi i dio građana da svoje automobile ostave kod kuće te da koriste javni prijevoz, čime bi ZET dobio nove putnike i nove prihode. U konačnici bi se količina 'švercanja' drastično smanjila, a ZET bi uprihodovao mnogostruko više od postojećih 1,43 HRK po vožnji te prestao generirati gubitke", pojasnio je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

Trenutno je naime, jedna vožnja ZET-om čak pedeset posto skuplja od jednog sata parkiranja u I. zoni, što građanima šalje potpuno krivu poruku i potiče ih da za kratkotrajna putovanja u gradsko središte koriste automobile, a ne javni prijevoz.


zet-zelena2-mk.jpg zet-zelena2-mk.jpg

"Na taj način gradonačelnik Bandić i Zagrebački holding doprinose propadanju javnog prijevoza, jer je jasno da javni prijevoz mora biti jeftiniji od parkiranja", naglasio je Ivčić.

Povodom Europskog tjedna mobilnosti, koji se obilježava svake godine od 16 - 22. rujna, Zelena akcija je pozvala Grad i Zagrebački holding i da ne snižavaju više cijene parkiranja u gradskom središtu te da višak prihod Zagrebparkinga preusmjere u subvencioniranje javnog prijevoza.

Podsjetili su također, kako već punih 13 godina nije izgrađen niti jedan metar nove tramvajske pruge, iako su u Zagrebu u navedenom periodu izgrađena mnoga nova naselja te kako je potrebno unaprijediti Park & Ride sustav.

"Prosječna brzina vožnje tramvajem je svega 12 km/h, što je samo malo brže nego krajem pretprošlog stoljeća kada su tramvaje još vukli konji. Trenutno tramvaji voze sporo, među ostalim, i zbog kolona automobila koji voze po tramvajskoj pruzi i time usporavaju promet. Veća brzina se može jednostavno osigurati fizičkom izolacijom žutih traka (npr. u Savskoj i Vlaškoj), kako bi autobusi i tramvaji mogli prometovati neometano od automobila", zaključio je Ivčić.


 

Kratki proračun prijedloga pojeftinjenja vožnje

zet2.jpg zet2.jpg

ZET je naplatom prijevoza putnika 2011. zaradio 318,43 milijuna HRK, a prevezeno je 244,043 milijuna putnika. To znači da je po jednoj vožnji uprihodovao samo 1,43 HRK.

Da bi ZET prestao stvarati gubitke, potrebno je povećati prihode za otprilike sto posto, uz zadržavanje iste razine subvencije Grada Zagreba. Kada bi ZET cijenu svih karata smanjio za pedeset posto, te kada bi oko 65 posto vožnji građani platili, uspio bi pokriti sve gubitke. Subvencioniranjem javnog prijevoza putem viška prihoda Zagrebparkinga, postotak naplaćenih vožnji mogao bi biti i manji, izračunala je Zelena akcija.

Ključne riječi: zelena akcija, javni prijevoz
<
Vezane vijesti