Okrugli stol na temu "Zaboravljena povijest Zagreba: Spomen-park Dotrščina i suvremeno bilježenje sjećanja u javnom prostoru" održat će se u četvrtak, 20. rujna, od 10 sati u Kući ljudskih prava (Selska 112c, Zagreb).

Trg bana Jelačića, 17. - 23. rujna 

Prvi postav Virtualnog muzeja Dotrščina u javnom prostoru Zagreba organiziran je na temu "Pisci i publiscisti ubijeni na Dotrščini". Autorica postava je Nataša Mataušić, muzejska savjetnica Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu. Izložba će biti postavljena na Trgu u ponedjeljak, 17. rujna.

Kuća ljudskih prava, Zagreb, Selska 112c, 20. rujna, s početkom u 10 sati

Okrugli stol "Zaboravljena povijest Zagreba: Spomen-park Dotrščina i suvremeno bilježenje sjećanja u javnom prostoru"

govornici:

Nataša Mataušić, "Pisci i publicisti ubijeni na Dotrščini";

Ivo Goldstein, "Ustaški teror u Zagrebu";

Juraj Hrženjak, "Sjećanja na antifašistički pokret u Zagrebu";

Saša Šimpraga, "Projekt Virtualni muzej Dotrščina"

+ gosti iz Italije, Njemačke i Slovenije s temama o europskim iskustvima bilježenja sjećanja na Drugi svjetski rat

Spomen-park Dotrščina, 21. rujna, u 10 sati, (intervencija se može vidjeti do 23. rujna 2012.)

Otvorenje Virtualnog muzeja Dotrščina (www.dotrscina.hr) povodom Svjetskog dana mira, polaganje vijenaca i predstavljanje krajobrazne intervencije na prostoru parka. Nakon polaganja vijenca kod Bakićevog spomenika na ulazu u park, uslijedit će vođena šetnja po parku i obilazak ostalih spomenika.

Privremena krajobrazna intervencija postavljena na prostoru spomen-parka za cilj ima na vizualan i simbolički način prikazati brojnost stradanja na Dotrščini. Pretpostavlja se da je na Dotrščini ubijeno više od 7000 osoba pa se intervencija sastoji od 7000 elemenata.