Foto: Janez JanšaFoto: Janez JanšaDrugo more predstavlja izložbu Zabranjeno fotografiranje mlade riječke umjetnice s prebivalištem u Ljubljani, Dorotee Škrabo, koja je nastala u produkciji ljubljanske Aksiome – Instituta suvremene umjetnosti. Otvorenje izložbe održat će se 11. svibnja s početkom u 20 sati, u galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), a ulaz je besplatan. Izložbu možete pogledati do 26. svibnja.

U trenutnom stanju informacijskog preopterećenja, slikovne datoteke predstavljaju jedan od najtraženijih sadržaja koji se neprestano razmjenjuju putem aplikacija za dopisivanje, društvenih mreža, mikro-blogova i drugih servisa, pri čemu suvremeni alati za izradu vizualnih sadržaja svima omogućuju njihovu proizvodnju, dijeljenje i potrošnju. Unatoč brojnim raspravama koje se u znanstvenim i umjetničkim krugovima vode posljednjih petnaestak godina, utjecaj takvog stanja na profesionalnu vizualnu produkciju i likovnu umjetnost tek treba prepoznati.

Spomenuti je kontekst važno imati na umu u promišljanju djela mlađih generacija umjetnika, koji su prije umjetničkog poziva u prvom redu bili korisnici digitalnih uređaja, pametnih telefona i društvenih mreža. U takvom je okolišu odrasla i “digitalna domorotkinja” Dorotea Škrabo koja u Ljubljani završava magistarski studij grafičkog dizajna.

Baveći se fenomenima fotografije i videa na internetu, ova mlada umjetnica u svojem radu istražuje nove medije, popularnu kulturu i umjetnost, s naglaskom na ograničenja koja nam nameću društvene mreže.

Izložba Zabranjeno fotografiranje polazi od ideje da umjetnička djela nisu autonomni artefakti, već tragovi njihovih autora, dok su gledatelji aktivni sudionici samog procesa proizvodnje vizualnih sadržaja na mreži, a ne puki potrošači dovršenog artefakta. Sastoji se od dvije instalacije, Neka jedu kolače i Muzej Lowres, koje svaka na svoj način progovaraju o složenim odnosima suvremenih komunikacijskih alata i proizvoda tradicionalne umjetnosti, te o prolaznom karakteru vizualnih sadržaja u doba interneta.

Više o izložbi saznajte ovdje.