Foto: L.R.Foto: L.R."Stanje u tekstilnoj i obućarskoj industriji bi se danas slobodno moglo nazvati robovlasničkim. Ovim putem želimo poslati podršku radnicima iz Vranja da znaju da nisu sami, da imaju podršku radnika iz Hrvatske'", kazao je na jučerašnjoj konferenciji za medije Zlatan Topalović iz HCRS-a. Na konferenciji se javnost nastojalo upozoriti na intenzivno i neprestano izrabljivanje radnika obućarskog brenda Geox u Vranju, gradu na jugu Srbije.

Konferenciju su organizirali Novi sindikat i Hrvatski centar za radničku solidarnost (HCRS) kao članovi međunarodne sindikalno-aktivističke platforme Clean Clothes Campaign koja trenutno vodi akciju solidarnosti pod nazivom The real cost of our shoes. Iako je presica bila zamišljena pred dućanom Geoxa u Ilici, policija nije dozvolila održavanje na toj lokaciji, stoga je održana na obližnjem uglu Ilice i Tomićeve ulice.U Europi često slušamo o uvjetima rada u zemljama poput Bangladeša, Kambodže ili Indije. Međutim, takvi uvjeti stigli su i do našeg susjedstva

Nakon uloženih 15 milijuna eura, talijanski Geox je 2015. otvorio tvornicu u Vranju uz visoke državne subvencije od 11 milijuna eura pri čemu se premijer Aleksandar Vučić hvalio dovlačenjem uglednog stranog investitora. Ohrabren Vučićevom izdašnom financijskom injekcijom, Geox se bacio u biznis, tj. u masovnu eksploataciju 1300 radnica i radnika koji svakodnevno rade za plaću kojom ne mogu pokriti ni osnovne životne potrebe te pritom tvrde i da doživljavaju mobing od strane nadređenih. Radi neizdrživog tempa rada, vozila hitne pomoći često posjećuju tvornicu, a uprava svim silama nastoji opstruirati slobodno sindikalno organiziranje.

Novinarima se u ime Novog sindikata obratio glavni tajnik Tomislav Kiš.

''U Europi često slušamo o uvjetima rada u zemljama poput Bangladeša, Kambodže ili Indije. Međutim, takvi uvjeti stigli su i do našeg susjedstva. Uprava Geoxa radnicima predlaže da umjesto pauze za wc nose pelene, a da bi postigli norme, radnici često rade bez zaštitne odjeće. Stvara se psihoza straha i ucjena radnim mjestom s ciljem ponižavanja radničke klase kako bi eksploatacija bila što veća. Iza sjajne fasade koju često viđamo na revijama stoje slomljeni i ucijenjeni ljudi koji rade za minimalac ili ispod minimalca. Sindikalni rad se zabranjuje, a ako se nakon pritiska javnosti dozvoli, prave mu se strahovito velike prepreke'', rekao je Kiš i dodao kako prvi zahtjevi organizacije Clean Clothes Campaign prema upravi Geoxa uključuju slobodno sindikalno organiziranje, pravo na kolektivno pregovaranje i podizanje uvjeta rada.

U ime HCRS-a potporu radnicima u Vranju uputio je Zlatan Topalović.

'"Borba protiv kapitala i za povećanjem radničkih prava jedino je moguća ako je nadnacionalna u vidu povezivanja radničkih borbi. Ono što za kapitaliste znači priliku za biznis i bolje uvjete poslovanja, za radnike znači nisku cijenu rada i stagnaciju plaća, uz otežano sindikalno Nakon uloženih 15 milijuna eura, talijanski Geox je 2015. otvorio tvornicu u Vranju uz visoke državne subvencije od 11 milijuna euraorganiziranje i nesigurne radne uvjete. Stanje u tekstilnoj i obućarskoj industriji bi se danas slobodno moglo nazvati robovlasničkim. Ovim putem želimo poslati podršku radnicima iz Vranja da znaju da nisu sami, da imaju podršku radnika iz Hrvatske"', kazao je Topalović.

Kako je istaknuo Kiš, prošlogodišnji profit Geoxa iznosio je 900 milijuna eura. Do tolikog iznosa došlo se krvavim radom tisuća sindikalno neorganiziranih radnika poput onih iz Vranja. Osim spomenutog izrabljivanja za šaku dinara, značajan profit Geoxu u Srbiji omogućuje i neplaćanje carinskih poreza što je bio još jedan Vučićev velikodušni poklon. Time se ideja slobodnog tržišta ostvaruje u praksi, a to znači radničko stvaranje ekstraprofita kapitalistima bez upliva države putem poreznog ometanja sigurnog protoka robe.

Budući da izrabljivački interesi kapitala ne poznaju granice, radnička borba se u temeljima mora postaviti također bezgranično, a jučerašnja presica označava ispravan korak u tom smjeru.

Ključne riječi: radnička prava, Srbija, geox
<
Vezane vijesti