Foto: Virtualni muzej DotrščinaFoto: Virtualni muzej DotrščinaNa ploči na ulazu u park, na prilazima središnjem spomeniku i samom spomeniku ispisani su nacistički, ustaški i rasistički simboli, između ostalih i kratica Za dom spremni. Uz fašističke simbole ispisani su i simboli navijačke skupine BBB.    

Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih masovnih stratišta u Hrvatskoj. Tijekom fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu na prostoru današnjeg spomen-parka ubijeno je od strane ustaša tisuće građana Zagreba i okolice, ali i drugih.

Dotrščina se sustavno uređuje kao memorijalni park od 1960-ih, a na prostoru parka danas se nalaze djela nekih od najuglednijih hrvatskih likovnih umjetnika.

Sada je oštećen središnji spomenik, rad Vojina Bakića.  

Ovo je prvo skrnavljene spomen-parka ovih razmjera od devedesetih kada je to bila uobičajena praksa.

U vremenu kada se predsjednica Republike i premijer, a uobičajeno i policija, prave da ne čuju ustaške povike na nogometnim utakmicama, ostaje pitanje hoće li sada vidjeti sramotnu devastaciju jednog od najvećih ustaških stratišta u Hrvatskoj?   

Documenta pozvala na istragu

Iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću pozvali su nadležne institucije da pronađu počinitelje a Vladu Republike Hrvatske i predsjednicu Republike "na osudu devastacije mjesta stradanja naših sugrađana i sugrađanki te obraćanje javnosti u kojem će pozvati na prestanak uništavanja spomenika nevinim žrtvama ustaškog, nacističkog i fašističkog terora".

Promtnom reakcijom nadležnih gradskih službi, isti je dan većina fašističkih grafita uklonjena. 

Ključne riječi: fašizam
<
Vezane vijesti