Tekst koji predstoji nije za čitatelje slabijeg želuca. Ne iz razloga moralnih te moralizatorskih, nego fizičkih: pun je pravog smeća, smrada i prljavštine. Glavni njegov dio je montiran iz dvaju tekstova koji tematiziraju društvene, higijenske i poslovne prilike u Tkalčićevoj ulici, u samom centru hrvatske metropole.

Tekst koji predstoji nije, kako bi se reklo, za čitatelje slabijeg želuca. Ne iz razloga moralnih te moralizatorskih, nego doslovno fizičkih: pun je opisa kojekakvog, a pravog smeća, prljavštine i smrada. Glavni njegov dio pritom je montiran iz dvaju tekstova koji tematiziraju društvene i higijenske, političke i poslovne prilike u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, dakle, u samom centru hrvatske metropole.

Oba teksta objavljena su u Jutarnjem listu. Radi preciznijeg razlikovanja, s obzirom na to da se materijom i duhom izrazito podudaraju, citiramo svakog u zasebnoj grafiji.

***

"Zatražite li od nadležnih institucija odgovor na pitanje zašto i u središtu grada, čak i u njegovoj spomeničkoj jezgri, još i danas postoje nedodirljivi slamovi, zemunice i štakornjaci koji nagrđuju izgled metropole, odgovor će uvijek biti isti: razlog su neriješeni imovinsko-pravni odnosi."

Na podovima su, osim debelog sloja prljavštine, istrošene vrećice, limenke sokova i pive, gomila boca, ženske najlonke.

"Tkalčićeva ulica jedan je od takvih upozoravajućih primjera, jer se u njoj na drastičan način sukobljuje staro i novo, modernizam i ruševni ostaci 19. stoljeća, dometi velegrada i ružnoća rijetka i u nekoj zabitoj provinciji."

Sve trgovine su zatvorene, a cijeli centar pun je smeća i prašine.

"Tkalčićeva je - podsjetimo - u 19. stoljeću bila ulica u kojoj su prevladavale štale i skromne nastambe za poslugu stanovnika u to doba elitne Radićeve ulice, a danas je pješačka i turistička zona u kojoj se neprirodno dodiruju najsuvremeniji sadržaji, primjerice Centar Kaptol i Centar Cascade, i žalosni ostaci minulih razdoblja, zemunice nasuprot tih trgovačkih centara."

Smrdljiv, bez papira, vode i svjetla.

cascade_centar_516286s1.jpg

U cijelom centru isključena je struja i voda.

"Ta ofucana sintagma kao da postaje alibi za sve gradske nakaznosti, prihvaćene ‘zdravo za gotovo', pa i one koje su odavna izgubile elementarna urbana obilježja."

Pokretne stepenice gotovo su zahrđale, a stepenice koje su nekoć vodile do prodavaonice Konzuma u podzemnoj garaži zabarikadirane su drvenim gredama.

"A to nas pak navodi na pitanje: čiji je, zapravo, ovo grad?"

Umjesto Zagrepčana s punim vrećicama u rukama, centrom sada vladaju smeće, paučina i debeli slojevi prašine (legenda ispod fotografije uz tekst).

"Ako pak vlasnici to ne naprave u zadanom roku, grad im ponudi pristojnu cijenu za otkup njihovih posjeda - prvi put, drugi put i treći put ih deposjedira uz korektnu naknadu. (...)I stoga se gradska vlast ponaša logično - ako ne ide milom, onda mora ići silom. Da se takva praksa primjenjuje i u Zagrebu, prizori koje donosimo u ovoj reportaži bili bi nepoznanica, a grad bi bio ljepši, ugodniji za življenje i dostojniji titule europske metropole."

U čudu smo ih upitali zar je moguće da netko dolazi u klub u zapuštenom centru, na što su nam potvrdno odgovorili.

"Pitanje Gradu: u koliko ste slučajeva dosad postupili u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i riješili slučajeve koji nagrđuju metropolu?"

***

Dijelovi teksta prenesenog pod navodnicima objavljeni su 22. prosinca 2009, a dijelovi u kurzivu 30. kolovoza ove godine. Prvi je članak potpisao Željko Žutelija, drugom je autorica Viktorija Macukić. Trgovački objekt kojim se bavi potonji jest Centar Cascade, ideal Zagreba po mjeri Žutelije, inače vlasništvo prebendara Rimokatoličke crkve. Tek naslovi dvaju članaka, međutim, osjetno se razlikuju po stavu i namjeni: prvi je komentarski angažiran (dinamizirani Ž.Ž. čak naziva svoj tekst, žanrovski neprikladno, reportažom), dok je drugi prilično neutralan, odmjereno deskriptivan.

Stoga ovu malu, kaskadnu ljetnu šaradu, ustvari ponajviše nalik enigmatskoj igri tipa "Pronađite razlike", zaključujemo preporukom da se obama člancima nadjene isti naslov prvog teksta: Kad će grad eutanazirati straćare u svom središtu?. Doista, nismo naveli podatak o tome zašto se luksuzni trgovački prostor srozao reputacijski tik do štakornjaka. I to baš kad se, uslijed dotad neukrotive ekspanzije konzumerizma, povjerovalo da je malobrojnu, ali nametljivu sirotinju dovoljno pomesti kao smeće, e da bi ostali građani - sljedba dobrostojećih potrošača - nesmetano pohrlili u šoping.

***

Zbog lošeg prometa.

Ključne riječi: jutarnji list
<
Vezane vijesti