H-Alter
Foto: I.P.Foto: I.P.Inicijativa Kulturnjaci 2016 uputila je otvoreno pismo v. d. ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću, u kojem ga pozivaju da zadrži Deana Šošu na mjestu glavnog urednika Trećeg programa Hrvatske televizije. "Treći televizijski program najreprezentativnije je zrcalo moderne i progresivne Hrvatske i neprocjenjiv zamašnjak kulturnoj i kreativnoj produkciji. Zamijeniti njegovog pokretača i urednika Deana Šošu bilo kim drugim nije ništa drugo nego osvetnička egzekucija demokratskim sredstvima", stoji u pismu.

Kulturnjaci 2016 ističu kako su ogorčeni saznanjem da Dean Šoša više nije urednik Trećeg programa Hrvatske televizije. Smtraju kako je uz Kovačića pozivaju da Deana Šošu zadrži na mjestu glavnog urednika Trećeg programa Hrvatske televizijeŠošu kao glavnog urednika treći televizijski kanal izrastao u kultnu binu domaće umjetničke i znanstvene scene, kako suvremene tako i arhivske, te nezamjenjiv prozor u svjetsku filmsku i kulturnu baštinu.

"S čela udruženja HNIP nedavno ste poručili: 'Umjetnost se je mahom zatvorila u avangardno elitistički rezervat za malobrojnu publiku istomišljenika te promovira ružnoću i destrukciju umjesto klasičnih i trajnih vrijednosti istine, ljepote i dobra'. Kako se istim idejama o umjetnosti vodila i Nacionalsocijalistička stranka u Njemačkoj 1933. sa zebnjom promatramo Vaše prve poteze i odluke na čelu predsjednika Uprave HRT-a", navodi se u pismu koje su Kulturnjaci 2016 uputili Kovačiću.

Kovačića pozivaju da Deana Šošu zadrži na mjestu glavnog urednika Trećeg programa Hrvatske televizije "kako bi se održao kontinuitet kvalitetnog kulturnog i znanstvenog programa otvorenog kako baštinskoj kulturi, tako i novim i mladim generacijama umjetnika i stvaraoca".

aem_copy46538.jpg

Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: HRT, kultura
<
Vezane vijesti