Željko Marković, Foto: NovostiŽeljko Marković, Foto: NovostiŽeljko Marković: Rekli su nam da se emisija skida jer se "ne uklapa u novu programsku shemu". No nismo primijetili ništa novo osim što više nema "Pilule".

Željko Marković, suurednik emisije 'Pilula', govori za 'Novosti' o razlozima zašto je ta emisija nakon sedamnaest emisija skinuta s programa pulskog 'Radija Maestral'.

Zbog čega je vaša emisija Pilula, koja se emitirala na pulskom Radio Maestralu, ukinuta sa 2. siječnjem ove godine?

Poznajući političku situaciju u gradu i županiji, premreženost vladajuće stranke u svim smjerovima, a posebice u smjeru pacificiranja lokalnih medija koje je započelo 2006. "preuzimanjem" Glasa Istre, a potom i stavljanjem gotovo svih lokalnih medija u službu uljepšavanja likova i djela istarskih moćnika, bili smo svjesni da je pitanje vremena kada će takav format, odabir sugovornika i tema naići na otpor medijskih i političkih hegemona. Nismo imali pretjeranih iluzija da se kroz privatni medij dugoročno može izražavati javni interes, pa nastojimo ne gledati na ovo kroz prizmu vlastite involviranosti, već kao na jedan od simptoma puno ozbiljnijeg problema pred kojim se nalazi društvo. Nakon 17 emitiranih emisija direktor i glavni urednik su nam priopćili da se emisija skida zbog "neuklapanja u novu programsku shemu". No nismo primijetili neku novu shemu osim što subotom više nema Pilule.

Koji je pravi razlog?

pilula2.jpg pilula2.jpg

Pilula je aktivno pratila inicijativu Volim Pulu koja je pokrenula otpor prema namjerama pulskih vlasti da pripreme teren za koncesioniranje ili prodaju najvažnijeg pulskog prostornog resursa - poluotoka Muzil. Istina, nismo štedjeli ni vlasnika radija i njegovo lokalno poslovno i medijsko "carstvo", u koje spada i Glas Istre, glavna poluga IDS-ove vladavine. Upravo iz tog najutjecajnijeg medija u Istri stalno dolaze upozorenja novinara o cenzuri. Kritički osvrti na procese upravljanja javnim poslovima, ukazivanje na različite forme represije, kao i analiza i dekonstrukcija IDS-ovih mehanizama ostvarivanja hegemonije, doprinijeli su gašenju emisije kojem su prethodile ucjene i pritisci.

Ima li nade da se Pilula negdje opet emitira?

Od početka smo planirali da emisija bude dio šire medijske platforme o teoriji i praksi društvenih promjena, a sada ćemo imati vremena posvetiti se i web stranici i nekom obliku tiskanog izdanja. Emisiju ćemo nastaviti raditi na internetu

Ključne riječi: Istra, sloboda medija
<
Vezane vijesti