Protiv Darija Duspera i Tamare Pavlice zatražena je istraga zbog sumnje da su počinili nezakonitosti teške oko 18 milijuna kuna, a i njihov nasljednik osumnjičen je za štetu veću od pola milijuna

Protiv bivših čelnika zagrebačkog Radija 101 Darija Duspera i Tamare Pavlice zatražena je istraga zbog sumnja da počinili nezakonitosti teške oko 18 milijuna kuna, a i njihov nasljednik Drago Perić, koji je ukazivao na nepravilnosti stare uprave, osumnjičen je za štetu veću od pola milijuna kuna.

Duspera i Pavlicu, koja je bila članica uprave, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, sumnjiči za stjecanje osobne koristi jer su od 2005. do 2009. službenim kreditnim karticama navodno plaćali vlastite račune i podizali gotovinu. Duspera se tereti da je na taj način potrošio više od 1,5 milijuna kuna, a Pavlica oko pola milijuna.

Dusper i njegov nasljednik Perić osumnjičeni su, pak, za neplaćanje poreza i doprinosa na plaće.
Za najveću štetu tužiteljstvo sumnjiči Duspera koji je plaćanjem dijela plaća preko studentskih ugovora državu uskratio za poreze na dohodak, prireze, posebne poreze te doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. U zahtjevu za pokretanjem istrage tužiteljstvo ističe da je na taj način radiju pribavio protupravnu korist od oko 15,8 milijuna kuna.
Perić je, tvrdi tužiteljstvo, na isti način tijekom prošle godine napravio "protupravnu imovinsku korist" nešto manju od 80 tisuća kuna.
Od studenog do prosinca 2009. te od siječnja do svibnja prošle godine Perić je, sumnja se, isplaćivao plaće s računa drugog trgovačkog društva čime je napravio štetu od još 450 tisuća kuna.
Perić je, inače, po preuzimanju čelništva i revizije poslovanja kazneno prijavio Duspera.

Kako je istražni zahtjev podnesen zadnjeg dana kolovoza postupak će se voditi po starom Zakonu o kaznenom postupku, a s obzirom da osumnjičenici nisu uhićeni istražni sudac nije vezan rokom u kojem mora odlučiti hoće li protiv njih pokrenuti istragu ili će zahtjev odbaciti kao neosnovan.

Ključne riječi: Radio 101
<
Vezane vijesti