logo_zedni_grad.pngPozivamo Vas da nam se u subotu, 26. rujna u 11 sati pridružite na početku projekta "Žedni grad" kod Manduševca na Trgu bana J. Jelačića u Zagrebu. Projekt provode Goethe-Institut Kroatien i platforma 1POSTOZAGRAD, a autor programa je Saša Šimpraga.

U subotu, 26. rujna s početkom u 11 sati na glavnom zagrebačkom trgu urbanom intervencijom na Manduševcu i vođenom šetnjom po Zagrebu započinje projekt "Žedni grad".

IZJAVE ZA MEDIJE: 26. rujna 2020. u 10:45 kod Manduševca 

Manduševac se kroz povijest mijenjao, uvijek je nudio mogućnost pijenja vode, no sada je već desetljećima zakinut za punkt s besplatnom pitkom vodom. Taj je komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard dio zagrebačke urbane tradicije, ali je prije svega i stvarna potreba grada te u svome mjerilu izuzetno bitan doprinos borbi protiv klimatskih promjena i smanjenju plastične ambalaže. Cilj intervencije na Manduševcu je podizanje vidljivosti teme i predstavljanje glavnih argumenata u prilog vraćanju pitke vode na Manduševac. 

Nakon predstavljanja intervencije zainteresirani građani moći će sudjelovati na šetnji kojom se tematizira pitka i druga voda u centru grada. Šetnja će uključiti različite urbane momente koji su posredno ili neposredno vezani uz element vode. Za šetnju je obavezna prijava putem ove poveznice na web stranicama Goethe-Instituta Kroatien.

U nastavku projekta 30. listopada se organizira tribina "Žedni grad: drži li Manduševac vodu?" te natječaj za kratku priču na temu grada uz uvjet spomena vode u gradu.

mandusevac_goran_keric.jpg

Više o ideji projekta:

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien počinje projekt "Žedni grad", kojim se nastavlja na  inicijativu regionalnog Goethe-Instituta kojim se istražuje društveni i umjetnički doseg (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons). Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje su dio šire teme okolišnih i održivih  politika. Polazeći od činjenice da je voda javno dobro i ljudsko pravo, projekt započinje propitivanjem mogućnosti podizanja komunalnog standarda glavnog zagrebačkog trga ponovnim uvođenjem pitke vode na najstariju gradsku česmu – Manduševac.

U sklopu projekta "ŽEDNI GRAD" najavljujemo i ostala događanja:

30.10. tribina  "Žedni grad: drži li Manduševac vodu?"  (Booksa, Martićeva)                                                                  

Gosti: Branko Silađin (arhitekt i jedan od autora sadašnjeg izgleda Trga bana Jelačića i samog Manduševca), Stjepan Felber (glavni urednik portala EkoVjesnik), Janko Večerina (liječnik, predsjednik Sindikata biciklista), Snješka Knežević (povjesničarka umjetnosti i stručnjakinja za povijest Zagreba) i David Kabalin (arhitekt i stručnjak za povijesne ambijente gradova).

15.10. Natječaj za kratku priču na temu grada

Više informacija o cijelom projektu i svim događanjima možete pronaći na web stranicama Goethe-Instituta Kroatien i na  Facebooku.