Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaKako bi povezala zainteresirane za pitanje klimatskih promjena i ponovno upozorila na posljedice 200 godina zagađivanja industrijaliziranih zemalja zapada, Zelena akcija je u ponedjeljak u kinu Europa organizirala panel raspravu te prikazala premijernu projekciju filma Ovo mijenja sve.
Na panel raspravi "Klimatske promjene prilika za izgradnju pravednijeg svijeta" aktivisti su upozorili kako se posljedice klimatskih promjena osjete svugdje u svijetu, ali ne jednako. Zemlje u razvoju na globalnom Jugu trpe posljedice 200 godina zagađivanja industrijaliziranih zemalja Zapada, od supertajfuna i poplava do ekstremnih suša, istaknuli su. Socijalne i ekonomske nejednakosti se sve više produbljuju, korporacije se bogate, siromašni su sve siromašniji, sve češće su i prisilne migracije, upozorili su.
 
Ali što ako su klimatske promjene (zadnja) prilika za izgradnju pravednijeg svijeta, preobrazbu globalne ekonomije i političkih sustava, pitao je Mladen Domazet s Instituta za političku ekologiju. Sudionike je uveo u novi pojam "odrasta", pojmovni "okvir za novu eru", koji sadrži kritiku imperativa ekonomskog "rasta". Ništa ne može rasti dovijeka, ni iskorištavanje resursa, kazao je Domazet.
 
Za transformiranje društva i svijeta moraju se povezati pokreti za klimatsku, društvenu i ekonomsku pravdu, okolišne organizacije, sindikati, borci za ljudska prava i druge slične organizacioje, istaknuto je u raspravi. 
Za transformiranje društva i svijeta moraju se povezati pokreti za klimatsku, društvenu i ekonomsku pravdu, okolišne organizacije, sindikati, borci za ljudska prava i druge slične organizacioje, istaknuto je u raspravi. 
 
Asad Rehman iz udruge Friends of the Earth govorio je o načinima povezivanja društvenih i okolišnih pokreta. Osvrnuo se na planove globalnog klimatskog pokreta nakon donošenja novog sporazuma na UN-ovoj konferenciji u Parizu (COP21) te na njegove globalne i lokalne implikacije. "To što je dogovereno u Parizu nije dovoljno da bi se spriječile katastrofalne posljedice", rekao je Rehman, dodajući kako je potrebna izgradnja globalnog pokreta za klimatsku i društvenu pravdu.
 
Anabella Rosemberg iz Međunarodne konfederacije sindikata govorila je o ulozi sindikata u borbi protiv klimatskih promjena, te njihovom uključivanju i uvezivanju s okolišnim organizacijama. Luka Tomac iz Zelene akcije istaknuo važnost okretanja Hrvatske obnovljivim izvorima, a Marija Mileta je rekla kako se ovim nastoji proširiti  dijalog s ciljem udruživanja što više članova koji se bore protiv klimatskh promijena. 
 
Franjevac Zoran Milić se osvrnuo na Encikliku Laudato si’ koja, kako kaže, zauzima radikalniji stav po pitanju društvene pravde i što to znači za akciju protiv klimatske krize.
 
U okviru rasprave prikazan je dokumentarni film Ovo mijenja sve /This Changes Everything nastao prema knjizi Naomi Klein, koji je sniman četiri godine na pet kontinenata. Film portretira sedam zajednica koje trpe posljedice korištenja prljave energije i klimatskih promjena, od najvećeg američkog ugljenokopa u Montani do kanadske katranske nafte, od obale južne Indije do Pekinga i dalje. Povezuje ugljik u zraku s ekonomskim sustavom koji ga je proizveo i predstavlja ideju da čovječanstvo može iskoristiti egzistencijalnu krizu klimatskih promjena i transformirati naš propali ekonomski sustav u nešto radikalno bolje.
Ključne riječi: klimatske promjene
<
Vezane vijesti