zelena_politika.jpgZelena politika – od aktivizma do institucija i nazad, naslov je predavanja koje će održati direktor Instituta za političku ekologiju Vedran Horvat, 17.10. u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. S posebnom pažnjom predavač će se osvrnuti na odnos aktivističkog djelovanja ”na cesti”, kroz protestne pokrete i tzv. anti-stranke sve do prvih uspjeha zelenih političkih stranaka u devedesetima i njihovoj institucionalizaciji.

Posljednji europski parlamentarni izbori, ali i nedavni nacionalni i lokalni izbori donijeli su relativnu pobjedu i veliki uspjeh zelenih stranaka u razvijenim europskim zemljama.

Iako je broj zelenih zastupnika umnogostručen, i iako u nekim europskim zemljama “zeleni” sudjeluju u vlasti, ne treba zaboraviti da taj uspjeh nije došao preko noći već je rezultat nekoliko desetljeća konzistentnog i vjerodostojnog političkog rada. U tom svjetlu na predavanju će biti riječi i o razlikama spram statusa “zelenih” u zemljama europskog juga ili istoka, i o tome na koji način se napori sličnih političkih grupacija manifestiraju na periferiji.

Kroz pregled razvoja zelene politike u Europi u međunarodnom i domaćem kontekstu u zadnjih pola stoljeća, predavač će opisati na koji način su zelene ideje nalazile put i mjesto u polju ”političkog”. S posebnom pažnjom predavač će se osvrnuti na odnos aktivističkog djelovanja ”na cesti”, kroz protestne pokrete i tzv. anti-stranke sve do prvih uspjeha zelenih političkih stranaka u devedesetima i njihovoj institucionalizaciji.

Na koncu, dotaknut će se i načina na koji se zelene stranke mogu vratiti korijenima i obnoviti svoje uske organske veze s društvenim pokretima. Ulaz na predavanje je slobodan.